Αγγλία: Έντονη κριτική για την αντίδραση της αστυνομίας σε αγρυπνία στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ

Έντονη κριτική έχει δεχθεί η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την αγρυπνία στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονίας

Αγγλία: Έντονη κριτική για την αντίδραση της αστυνομίας σε αγρυπνία στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ
Photo Credits: Reuters

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει επικριθεί έντονα από όλο το πολιτικό φάσμα για τον τρόπο που χειρίστηκε αγρυπνία στο νότιο Λονδίνο, όπου πλήθος μαζεύτηκε για να θρηνήσει το χαμό της Σάρα Έβεραρντ, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής και δολοφονίας.

Να σημειωθεί ότι η αγρυπνία ήρθε λίγες ώρες μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός αστυνομικού που κατηγορείται για το έγκλημα.

Η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ, που εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαρτίου στο Κλάπαμ Κόμμον, στο νότιο Λονδίνο, ενώ επέστρεφε περπατώντας στο σπίτι της στο Μπρίξτον έχει προκαλέσει οργή και φόβο στις γυναίκες για την ασφάλειά τους, αλλά και αγανάκτηση για την αποτυχία της αστυνομίας και ευρύτερα της κοινωνίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Νωρίς το Σάββατο (13/3) ένα αυτοσχέδιο μνημείο από λουλούδια και κεριά στήθηκε γύρω στο Κλάπαμ Κόμμον στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, κοντά στο σημείο που η Έβεραρντ εθεάθη τελευταία φορά ζωντανή.

Η δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που απέτισαν φόρο τιμής στη νεαρή γυναίκα. Ένας αξιωματούχος του παλατιού είπε ότι η Κέιτ «θυμήθηκε πώς ήταν, πριν παντρευτεί, να περπατάς τη νύχτα στους δρόμους του Λονδίνου».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου περίπου χίλιοι άνθρωποι -κυρίως γυναίκες- συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη της Έβεραρντ και για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη ασφάλειας που νιώθουν όταν είναι έξω μόνες τους. Κάποιες φώναζαν «ντροπή σας» στους αστυνομικούς που ήταν παρόντες.

Το κίνημα «Ανακτήστε αυτούς τους δρόμους» ήθελε να οργανώσει μια αγρυπνία, αλλά η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να συγκεντρωθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, προειδοποιώντας για επιβολή προστίμων. Η Κρεσίντα Ντικ, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του Λονδίνου, δήλωσε ότι οποιαδήποτε διοργάνωση αγρυπνίας «θα είναι παράνομη και μη ασφαλής».

Καθώς εντάσεις άρχισαν να κλιμακώνονται το βράδυ, αστυνομικοί εμφανίστηκαν σε βίντεο να σέρνουν για να απομακρύνουν πολλές γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κλάπαμ Κόμμον.

Η αστυνομία ανέφερε πως συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για την «προστασία της ασφάλειας των ανθρώπων», σύμφωνα με το BBC.

Η ομάδα «Ανακτήστε τους δρόμους» ανέφερε ότι ήταν «βαθιά λυπημένη και θυμωμένη» από τις ενέργειες της αστυνομίας και επέκρινε αξιωματικούς για «σωματική μεταχείριση των γυναικών σε μία αγρυπνία κατά της ανδρικής βίας». «Είναι ευθύνη τους να προστατεύουν τη δημόσια τάξη, τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας -απέτυχαν απόψε σε όλα αυτά», πρόσθεσε η ομάδα σε δήλωσή της.

Η αστυνομία απάντησε από την πλευρά της ότι ήταν «το μόνο υπεύθυνο πράγμα» που έπρεπε να κάνουν για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια, προσθέτοντας ότι θα γίνει μια αναθεώρηση για να διαπιστωθεί εάν «μπορούν να αντληθούν μαθήματα».

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβι κάλεσε την Επίτροπο Κρεσίντα Ντικ να παραιτηθεί για τις «εντελώς ντροπιαστικές» σκηνές και ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ζήτησε έκθεση.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν -ο οποίος είναι αρμόδιος για την αστυνόμευση στην πόλη- έκανε λόγο για «απαράδεκτες» εικόνες, λέγοντας ότι η αντίδραση των αστυνομικών «ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ούτε κατάλληλη, ούτε ανάλογη» και ότι ζήτησε επείγουσες εξηγήσεις από την Ντικ.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις σκηνές «πολύ ανησυχητικές» και η Πατέλ δήλωσε ότι επιθυμεί κι εκείνη απαντήσεις από την αστυνομία για τις «ενοχλητικές» εικόνες.

Νωρίτερα χθες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτός και η σύντροφός του, Κάρι Σίμοντς, θα άναβαν ένα κερί στη μνήμη της Έβεραρντ. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς και ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενόχληση ή κακοποίηση», δήλωσε.

Εμφανιζόμενος στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου το Σάββατο το πρωί, ο 48χρονος αστυνομικός Γουέιν Κάζενς, φορώντας γκρι φόρμα, μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Ο Κάζενς εντάχθηκε στη Μητροπολιτική Αστυνομία το 2018 και υπηρετούσε ως φύλακας ξένων πρεσβειών πριν τη σύλληψή του.

Ο δικηγόρος του Κάζενς δεν υπέβαλε ένσταση στις κατηγορίες για απαγωγή και ανθρωποκτονία προτού τη δικαστική ακρόαση που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Ο Κάζενς θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η αστυνομία βρήκε το σώμα της Έβεραρντ την Τετάρτη (10/3) σε μια δασική έκταση περίπου 50 μίλια νοτιοανατολικά του Λονδίνου.

Η επιτροπή ελέγχου της βρετανικής αστυνομίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Πηγή: naftemporiki.gr