Μπόρις Τζόνσον: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν!» (vid)

Ο 56χρονος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μπόρις Τζόνσον: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από τον Έλγιν!» (vid)

Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Μπόρις Τζόνσον δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Τζόνσον ρωτήθηκε το εξής στο πλαίσιο της συνέντευξης:

- Πολλοί στη χώρα σας πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν στον γενέθλιο τόπο τους. Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάς έχει απευθύνει, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «The Observer», προσωπική έκκληση να επιτρέψετε την επανένωσή τους. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;

Και η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού:

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού - και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

tanea.gr