ΟΗΕ: Το ΣΑ δεν ήρθε σε συμφωνία για το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμφωνούν και τα 15 κράτη-μέλη.

ΟΗΕ: Το ΣΑ δεν ήρθε σε συμφωνία για το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ
Photo Credits: Reuters

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε τη νύχτα της Τρίτης (9/3) προς Τετάρτη (10/3) να καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο Ανακοίνωσης που καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ.

Στο μεταξύ, καλεί τον στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και προειδοποιεί ότι θα εξεταστούν «περαιτέρω μέτρα» -διεθνείς κυρώσεις-, ενώ, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Στην αρχική προσπάθεια να οριστικοποιηθεί το κείμενο, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και το Βιετνάμ πρότειναν τροποποιήσεις αργά χθες βράδυ στο σχέδιο που διένειμε η Βρετανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ανάμεσα στις αλλαγές που προτάθηκαν είναι να απαλειφθούν τόσο η λέξη πραξικόπημα, όσο και η απειλή περί ανάληψης περαιτέρω δράσης.

Οι Ανακοινώσεις του ΣΑ του ΟΗΕ εγκρίνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια απαιτείται πλήρης συναίνεση των 15 κρατών μελών του.

Το ΣΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα ένα δελτίο Τύπου που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει ο στρατός και προέτρεπε το καθεστώς να αφήσει ελεύθερους όσους έχουν τεθεί υπό κράτηση, αλλά απέφευγε να καταδικάσει το πραξικόπημα, αφού εναντιώθηκαν σε αυτό η Ρωσία, η Κίνα και ορισμένες ακόμη ασιατικές χώρες-μέλη.

«Κάθε κράτος μέλος έχει ρόλο να διαδραματίσει, αφ’ εαυτού και συλλογικά. Συλλογικά, πάντα επιζητούμε στεντόρεια φωνή και ισχυρή δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ την Τρίτη σε δημοσιογράφους.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 1.800 έχουν συλληφθεί στο κύμα καταστολής των καθημερινών κινητοποιήσεων εναντίον της στρατιωτικής χούντας στη χώρα, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεκάδες δημοσιογράφοι είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν.

Το προσχέδιο της Ανακοίνωσης του ΣΑ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου την Τρίτη, καλεί τον στρατό της Μιανμάρ «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», τονίζει πως το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ συνεχίζει «να παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και προειδοποιεί ότι «είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανά περαιτέρω μέτρα».

Ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, όπως και δεκάδες ΜΚΟ με πρώτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) προτρέπουν το ΣΑ να επιβάλει παγκόσμιο εμπάργκο όπλων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να προασπιστεί η ενότητα του ΣΑ στην κρίση στη Μιανμάρ, διπλωμάτες διαβεβαίωσαν πως είναι απίθανο να εξεταστούν σύντομα τέτοιες κυρώσεις, στις οποίες πιθανόν θα πρόβαλαν αντίσταση η Κίνα και η Ρωσία -μόνιμα μέλη, τα οποία, όπως και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

Ακόμη, το σχέδιο της Ανακοίνωσης καταδικάζει σθεναρά «τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», ενώ καλεί να «αφεθούν ελεύθεροι αμέσως όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ