Προβάδισμα του Ερντογάν με 59,3%

Ο Τούρκος ηγέτης προηγείται μετά την καταμέτρηση του 18% των ψήφων στις τουρκικές εκλογές.

Προβάδισμα του Ερντογάν με 59,3%

Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Σε ποσοστό 18% της καταμέτρησης, προηγείται με ποσοστό 59,3%. Ακολουθεί ο Ιντζέ με 26,4%, η «Λύκαινα», Μεράλ Αξενέρ, με 7,7% κι ο Ντεμιρτάς με 5,8%. Ασφαλές αποτέλεσμα αναμένεται μετά την καταμέτρηση του 25% επί των συνολικών ψήφων, ενώ εκτιμάται ότι η συμμετοχή έφθασε στο 87%.

Κλίμα βίας και νοθείας

Με καταγγελίες για πυρά και νεκρούς από το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία στις 5 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με την Hurriyet, η οποία επικαλείται τοπικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κόμματος στην επαρχία Ερζερούμ, Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ έπεσε νεκρός από πυρά που έπεσαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ο Ντουρμάς έπεσε νεκρός όταν ξέσπασε καυγάς μεταξύ δύο οικογενειών στην περιοχή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διέταξε την διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, χωρίς, πάντως να το έχει επιβεβαιώσει. Οι καταγγέλλοντες προσθέτουν ότι υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Ιντζέ: Να κάνουν σωστά τη δουλειά τους

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε σήμερα ότι οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ιντζέ δήλωσε επίσης πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Πηγή: topontiki.gr