Μιανμάρ: «Αιματηρή» Τετάρτη με 38 νεκρούς

Η Τέταρτη 3/3 είναι μέχρι στιγμής η πιο αιματηρή μέρα στη Μιανμάρ, καθώς 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος. 

Μιανμάρ: «Αιματηρή» Τετάρτη με 38 νεκρούς
Η 19χρονη Angel φορώντας την μπλούζα με το σλόγκαν «Όλα θα πάνε καλά» Photo Credits: Reuters

Η Τετάρτη 3 Μαρτίου ήταν η «πιο αιματηρή» μέρα στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με «38 νεκρούς», σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα, Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ.

Δυνάμεις ασφαλείας της νοτιοανατολικής ασιατικής χώρας άνοιξαν πυρ ενάντια σε πολίτες που διαδήλωναν ενάντια στη στρατιωτική χούντα, την ίδια ώρα που γειτονικές χώρες ζητούσαν αυτοσυγκράτηση και είχαν προσφερθεί να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης.

«Πλέον έχουμε περισσότερους από 50 νεκρούς από την έναρξη του πραξικοπήματος και πολλούς τραυματίες», ανέφερε η Μπούργκενερ σε βιντεοδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ τόνισε πως διατηρήσει επαφές με όλες τις πλευρές στην Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν εκλογές «σε έναν χρόνο», πρόσθεσε.

«Όλα θα πάνε καλά»

Μια 19χρονη ονόματι Kyal Sin ή Angel συγκαταλέγεται στα θύματα της Τετάρτης. Η κοπέλα, η οποία φορούσε μια μαύρη μπλούζα με το σλόγκαν «Όλα θα πάνε καλά» (Everything will be OK), έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης στη χώρα.

Πλήθος ανθρώπων παρευρέθηκε στην κηδεία της την Πέμπτη 4/3, ενώ πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την χαρακτηρίζουν ηρωίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Angel είχε αναρτήσει στα social media την ομάδα αίματός της και είχε ζητήσει να γίνει δωρητής οργάνων σε περίπτωση που πέθαινε στις διαδηλώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters