Εθνικό Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα από Κικίλια, Χαρδαλιά - Τι αλλάζει σε SMS και σε νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ανακοίνωσαν την Τετάρτη (3/3) τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Συνεχίζεται το αυστηρό lockdown, «στο βαθύ κόκκινο» η Αττική. Ποιες οι αλλαγές σε SMS και νοσοκομεία, που δόθηκαν νέες ΜΕΘ.

Εθνικό Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα από Κικίλια, Χαρδαλιά - Τι αλλάζει σε SMS και σε νοσοκομεία

Όλα τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσαν την Τετάρτη (3/3) σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19 στην κοινωνία. «Η πίεση στο ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι από 168 κλίνες ΜΕΘ COVID τον Νοέμβριο σήμερα έχουμε 348 κλίνες ΜΕΘ COVID τον Μάρτιο, μια αύξηση 107% των κλινών ΜΕΘ COVID στην Αττική.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 2.702 την Τετάρτη, ενώ ανακοινώθηκαν 431 διασωληνωμένοι και 40 νέοι θάνατοι. Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Νέες ΜΕΘ και αλλαγές σε νοσοκομεία

  • Στο Ιπποκράτειο προστίθενται 7 ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη 29 ΜΕΘ σε νοσοκομεία: Συγκεκριμένα 12 στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο.
  • Παράλληλα, το ΝΙΜΙΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο, ενσωματώνοντας τις παθολογικές κλινικές Ευαγγελισμού, «Γεννηματάς» και Ιπποκρατείου. Τα παραπάνω θα μετατραπούν σε κλινικές covid.
  • Το Ερρίκος Ντυνάν παραχωρείται εθελούσια στο δημόσιο για μη covid περιστατικά. Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid περιστατικών.
  • Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, ενώ Θριάσειο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά νοσοκομεία στις εφημερίες.

Αλλαγές στα SMS μετακίνησης

  1. Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα.
  2. Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα και να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
  3. Στο SMS 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητούν επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (4/3), με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι μέσα στις επόμενες 12-14 ημέρες, θα δει την αναχαίτιση της επιδημίας και την μείωση των κρουσμάτων, ώστε να καταφέρει ένα έστω δειλό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα. Κλειδί βέβαια είναι η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.