Xαρδαλιάς- Lockdown: Μόνο αυτά τα πρωταθλήματα συνεχίζουν

O Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας θα επηρεάσουν και τον ελληνικό αθλητισμό - Αυτά είναι τα μόνο πρωταθλήματα που θα συνεχίσουν. 

Xαρδαλιάς- Lockdown: Μόνο αυτά τα πρωταθλήματα συνεχίζουν

Η Αττική έχει περάσει στο «βαθύ κόκκινο». Τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή έχουν φτάσει τα 1.200, υπάρχει έξαρση του κορονοϊού και ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε νέες ανακοινώσεις, αλλά και αυστηρότερα μέτρα.

Μέτρα τα οποία και επηρεάζουν τον ελληνικό αθλητισμό. Συγκεκριμένα, μόνο το πρωτάθλημα της SuperLeague 1, της Super League 2, η Basket League Ανδρών και η Α1 βόλεϊ Ανδρών θα συνεχίσουν.

Όπως φυσικά και οι ομάδες τους στις συγκεκριμένες διοργανώσεις (συν τον Ολυμπιακό στην EuroLeague, οι οποίες δίνουν ευρωπαϊκούς αγώνες.

Όλες οι υπόλοιπες διοργανώσεις, πρωταθλήματα, θα σταματήσουν, μέχρι να υπάρξει νέα ενημέρωση. Ουσιαστικά, μπαίνει... λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δηλαδή, αναβάλονται το Πόλο (Ανδρών-Γυναικών), το Μπάσκετ Γυναικών, το Βόλεϊ Γυναικών, όπως φυσικά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γ' Εθνική.

Η ενημέρωση της ΓΓΑ

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο και ΜΟΝΟ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), στο οποίο βρίσκονται Αττική, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, Αχαΐα, Αργολίδα, Αρκαδία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια εκτός Σκύρου, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Λάρισα, Άρτα, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Σάμος, Χίος και Ρόδος, από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου έως και την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου, ισχύουν πλέον τα εξής ως προς τις επιτρεπόμενες αθλητικές δραστηριότητες:

 Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εκτός από τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα:

• ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League I και Super League II),

• καλαθοσφαίρισης της Α' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Basket League)

• πετοσφαίρισης της Α' Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Volley League)

• ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών.

 Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

 Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Περισσότερες λεπτομέρειες με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Κατανομή κρουσμάτων (3/3): 1.269 σε Αττική, 314 σε Θεσσαλονίκη, 189 σε Πειραιά, 178 σε Αχαΐα

Οι διαφοροποιήσεις

-Για τον κωδικό 2 που στέλνουμε για αγορές πρώτων ειδών σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ με sms στο 13033 πλέον ισχύει μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας

-Για τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ισχύει επίσης ο περιορισμός μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας

-Για τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο), οι αστυνομικοί θα κάνουν επιπλέον ελέγχους ζητώντας διευκρινήσεις

-Για τον κωδικό 6 (για άσκηση) πλέον ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Τα παραπάνω μέτρα τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, με την Κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι μέσα στις επόμενες 12-14 ημέρες, θα δει την αναχαίτιση της επιδημίας και την μείωση των κρουσμάτων, ώστε να καταφέρει ένα έστω δειλό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα. Κλειδί βέβαια είναι η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.