Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά: Έρχεται αυστηρό lockdown 15 ημερών (live streaming)

Οι έκτακτες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας γίνονται σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 18.00, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά: Έρχεται αυστηρό lockdown 15 ημερών (live streaming)

Οι έκτακτες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας γίνονται σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 18:00, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ένα βήμα πριν την εφαρμογή αυστηρού lockdown για τουλάχιστον 15 ημέρες βρίσκεται η χώρα, εν αναμονή των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων που θα γίνουν εκτάκτως σήμερα και όχι την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ τις έκτακτες ανακοινώσεις Κικίλια-Χαρδαλιά

Παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τον Νοέμβριο, τα κρούσματα δεν υποχωρούν και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται. Έτσι αναπόφευκτο φαντάζει το σενάριο ενός καθολικού απαγορευτικού προκειμένου να επανέλθει μετά από ένα διάστημα η καθημερινότητα.

Για την κυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τα οποία με την σειρά τους πιέζουν τα νοσοκομεία. Έτσι δίνει πλέον το βάρος αφενός στην προάσπιση του συστήματος υγείας που πιέζεται ξανά, αφετέρου στην αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων.

Τα νέα μέτρα

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19 στην κοινωνία, ανακοίνωσε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Η πίεση στο ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», είπε.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 2.702 την Τετάρτη, ενώ ανακοινώθηκαν 431 διασωληνωμένοι και 40 νέοι θάνατοι. Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

  • Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid, από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107% στην Αττική.
  • Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non covid και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε covid.
  • Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά αποκλειστικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

Οι αλλαγές στα SMS

Από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι τις 16 Μαρτίου ισχύουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ των οποίων, διευκρίνισε τις αλλαγές για τα SMS κατ' εξαίρεση μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως Όσον αφορά στο SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

  • Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.
  • Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
  • Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.