Ανασφάλιστα οχήματα: Υπολογίζονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο στην Ελλάδα! (pic)

Αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στη χώρα μας, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία εκτιμά τον αριθμό τους σε 555.000 και πλέον!..

Ανασφάλιστα οχήματα: Υπολογίζονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο στην Ελλάδα! (pic)

Στοιχεία από την Επιτροπή Αυτοκινήτων κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Δημήτρης Ζορμπάς.

Όπως επισημαίνει, εκτιμάται πως τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν τις 555.000, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα όπως ανέφερε στο facebook ο κ. Ζορμπάς: «Το 2020 έγιναν 643.718 έλεγχοι-ερωτήματα από την Τροχαία – Λιμεναρχείο – ΑΑΔΕ και δεν βρέθηκαν ασφαλισμένα 56.757, δηλαδή ποσοστό 8,82%. Αν λάβουμε υπ' όψιν μας τα ασφαλισθέντα οχήματα που ήταν το 2019 και ανέρχονταν σε 6.261.993 μονάδες, το 2020 κυμάνθηκαν σε 6.299.174 οχήματα, τότε με βάση αυτό το ποσοστό προκύπτει μια εκτίμηση ανασφάλιστων οχημάτων 555.402 οχήματα. Για την επίλυση του θέματος γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων όλων των φορέων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επομένως ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας».

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ Το 2020 εγιναν 643.718 ελεγχοι-ερωτηματα απο την Τροχαια-Λιμεναρχειο-ΑΑΔΕ και δεν βρεθηκαν...

Δημοσιεύτηκε από Δημητριος Ζορμπας στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Τα πρόστιμα

Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα ισχύει από τον Μάιο του 2014 και προβλέπει υψηλά πρόστιμα, τα οποία έως τώρα επιβάλλονται σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Από τα πρόστιμα δεν εξαιρούνται ούτε τα οχήματα που δεν κυκλοφορούν, καθώς εάν δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες, υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος οδηγός ΙΧ παραλάβει ειδοποιητήριο, πρέπει μέσα σε 8 ημέρες είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ. Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι διοικητικές κυρώσεις περιλαμβάνουν αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της αστυνομικής αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Οι ποινικές κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Πηγή: Το Ποντίκι