Άνοιγμα καταστημάτων: Συζήτηση για νέο αριθμό SMS – Παράταση στην περίοδο των εκπτώσεων

Η καθιέρωση νέου αριθμού SMS για επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα όταν αυτά ξανανοίξουν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Παρατείνεται η περίοδος των εκπτώσεων

Άνοιγμα καταστημάτων: Συζήτηση για νέο αριθμό SMS – Παράταση στην περίοδο των εκπτώσεων

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά ως προς τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις με σκοπό τις αγορές σε εμπορικά καταστήματα όποτε αυτά ξανανεβάσουν ρολά. Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Τόσο η ύπαρξη ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο σενάριο, βρίσκονται υπό συζήτηση, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.

Και στα δύο σενάρια θα υπάρχει χρονική διάρκεια για τις αγορές, η οποία δε θα ξεπερνά τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα. Στο σημείο, πάντως, αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την έντυπη βεβαίωση μετακίνησης, η οποία είναι ισοδύναμη με την αποστολή γραπτού μηνύματος και εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών μόλις ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο και να αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2, ώστε να μην απαιτηθεί γίνει ξανά η λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνει αυτό την 1η Μαρτίου, βάσει του αρχικού προγραμματισμού. Ωστόσο η αγορά γνωρίζει καλά ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως εάν τα ποσοστά κάλυψης των ΜΕΘ είναι κοντά στο 85%. Σε κάθε περίπτωση, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, αυτή θα γίνει πιθανότατα με κανονική είσοδο στα καταστήματα και όχι με τις μεθόδους του click away ή του click in shop, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η οποία, πάντως, αν και ρωτήθηκε ως προς το άν θα υπάρξει «κόφτης» στα SMS μετακίνησης, νέος κωδικός ή νέος αριθμός αποστολής μηνυμάτων, αρκέστηκε να πει πως οποτεδήποτε αποφασιστεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.

«Αυτή τη στιγμή ισχύει το lockdown έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε δεδομένα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Οταν θα μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας είναι τα σχολεία και το λιανεμπόριο», σημείωσε.
Προσέθεσε, πάντως, ότι τις ημέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, δε διαπιστώθηκε κάποια αύξηση κρουσμάτων, για την οποία να ευθύνεται per se το λιανεμπόριο ή η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Πηγή: ethnos.gr