Μετρό: Ξεκινά η κατασκευή της Γραμμής 4 για Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Γουδή

Ξεκινά η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, σχεδόν 30 χρόνια μετά από τις γραμμές 2 και 3. Νέοι σταθμοί Μετρό σε Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή. Μελλοντικά και σε Μαρούσι, Λυκόβρυση, Κηφισίας, Πετρούπολη, Ηλιούπολη.

Μετρό: Ξεκινά η κατασκευή της Γραμμής 4 για Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Γουδή

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής των γραμμών 2 και 3 του Μετρό, η Αθήνα ετοιμάζεται να αποκτήσει ακόμα μία γραμμή. Η πολυσυζητημένη γραμμή 4, είναι πλέον θέμα τριών μηνών, όπως προανήγγειλε χθες από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, για να ξεκινήσει.

Η αρχή θα γίνει με τη συμβασιοποίηση των πρόδρομων εργασιών, που αφορούν την παράκαμψη των δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών κ.α.), αρχαιολογικών εργασιών και προετοιμασίας των εργοταξίων.

Μετρό - Πειραιάς: Σε ζωντανό μουσείο μετατρέπεται ο σταθμός Δημοτικό Θέατρο

Διαδικασία 30 μηνών

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει περίπο 30 μήνες και να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 2023. Μέχρι τότε, σταδιακά θα έχει ξεκινήσει και το κυρίως έργο με την έλευση δύο Μετροπόντικων που θα ξεκινήσουν από τα δύο άκρα της γραμμής, σε Άλσος Βεΐκου και Γουδή και θα συναντηθούν στο κέντρο, περίπου στον Ευαγγελισμό.

Η νέα γραμμή 4 θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς. Θα συνδέεται με τη γραμμή 3 στο σταθμό Ευαγγελισμό και με τη γραμμή 2 στο σταθμό Πανεπιστήμιο.

Βίντεο: Το νέο Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οι δυο τερματικοί σταθμοί και η εντυπωσιακή αερογέφυρα (vid)

Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο

Όπως επεσήμανε χθες ο κ. Καραμανλής, η γραμμή 4 θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας, αφήνοντας παράλληλα ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μέγιστη ημερήσια μείωση των αυτοκινήτων υπολογίζεται σε 60.000 οχήματα, η μέση εξοικονομούμενη ημερήσια ενέργεια υπολογίζεται σε 1.216 μεγαβατώρες, η μέση ημερήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 318 τόνους, ενώ παράλληλα το έργο αυτό θα «τονώσει» την αγορά και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η ιστορική έναρξη της κατασκευής της 4ης γραμμής του Αθηναϊκού Μετρό, συμπίπτει σχεδόν με την επέτειο 30 ετών από την συμβασιοποίηση για την κατασκευή των γραμμών 2 και 3, η οποία συνέβη το 1992.

Η διαφορά σε σχέση με τότε, είναι ότι αυτή η νέα γραμμή, ενσωματώνοντας όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συμβεί από τότε θα είναι σημαντικά πιο εξελιγμένη. Μερικές από τις καινοτομίες της θα είναι η κυκλοφορία υπεραυτόματων συρμων που θα κινούνται μέσω κέντρου ελέγχου, θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες και η συχνότητα των συρμών που θα μπορούν να διέρχονται κάθε 90 δευτερόλεπτα από τους σταθμούς.

Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτουν - Οι επόμενες αργίες

Σταθμοί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Διαφορά θα έχουν και στο μήκος των αποβαθρών, καθώς προβλέπεται να είναι περίπου 80 μέτρα έναντι 110 των άλλων δύο γραμμών. Οι νέοι σταθμοί θα καλύψουν πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, το Γκύζη, χαμηλά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου και του Γουδή.

Πρόκληση για τις πρόδρομες εργασίες θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, ιδιαίτερα όσον αφορά το κεντρικό τμήμα της γραμμής, από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μέχρι τον Ευαγγελισμό. Σε αυτό το τμήμα ουσιαστικά θα παιχθεί η διάρκεια των έργων. Η νέα γραμμή 4 του Μετρό εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει περίπου το 2030.

Μελλοντικά η γραμμή αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το Μαρούσι και τη Λυκόβρυση μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας, δυτικά μέχρι την Πετρούπολη μέσω Νέας Ιωνίας και νότια μέχρι την Ηλιούπολη μέσω Παγκρατίου.

Πηγή: ypodomes.com