Πτώση δέντρου σε αυτοκίνητο: Πώς διεκδικούν αποζημίωση όσοι δεν καλύπτονται από την ασφάλεια

Τις τελευταίες μέρες λόγω «Μήδειας» παρατηρήθηκαν τα πολλές πτώσεις δέντρων σε αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες που η ασφάλειά τους δεν καλύπτει τις ζημιές από καιρικά φαινόμενα. Πώς μπορούν, λοιπόν, να διεκδικήσουν αποζημίωση;

Πτώση δέντρου σε αυτοκίνητο: Πώς διεκδικούν αποζημίωση όσοι δεν καλύπτονται από την ασφάλεια

Ένα από τα πιο συνήθη φαινόμενα κατά την διάρκεια μιας έντονης κακοκαιρίας είναι και οι πτώσεις δέντρων ή κλαδιών σε αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα.

Όσοι έχουν ειδική κάλυψη σε φθορές και καιρικά φαινόμενα στο ασφαλιστήριό τους (η χαλαζόπτωση ορισμένες φορές εξαιρείται), είναι καλυμμένοι. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μεικτή ασφάλεια για το όχημα τους.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ασφαλίζουν το όχημά τους για ζημιές από καιρικά φαινόμενα, κυρίως λόγω κόστους. Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν, με δεδομένο ότι τις τελευταίες μέρες λόγω «Μήδειας» παρατηρήθηκαν πολλές τέτοιες ζημιές;

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, η δικηγόρος Νάντια Κωνστάντου δήλωσε στην ΕΡΤ1:

«Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων, η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων. Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια».

Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Κωνστάντου, σε περίπτωση πτώσης δέντρου ή κλαδιού σε όχημα, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να ασκήσει αγωγή εναντίον του δήμου ή της περιφέρειας, απαιτώντας αποζημίωση για τυχόν υλικές ζημιές, διαφυγόντα κέρδη ή ακόμα και ηθική βλάβη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Πρωτοδικείο της οικείας περιφέρειας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση τραυματισμού ή ύπαρξης θύματος, ο ιδιοκτήτης δύναται να αξιώσει αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Όπως διευκρίνισε σχετικά και η Νάντια Κωνστάντου: «Οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν μόνο υλικές ζημίες όχι ηθική βλάβη, όχι διαφυγόντα κέρδη. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται η δικαστική οδός».