Ποιοι δεν πληρώνουν ενοίκια τον Μάρτιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που περιλαμβάνει την τροπολογία, με την οποία απαλλάσσονται και για τον Μάρτιο από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

Ποιοι δεν πληρώνουν ενοίκια τον Μάρτιο

Κατατέθηκε χθες, Δευτέρα (15/2), στη Βουλή η σχετική ρύθμιση για την απαλλαγή καταβολής ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων για το Μάρτιο 2021. Σημειώνεται ότι το ίδιο ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την τροπολογία θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ότι για το Μάρτιο δεν θα πληρώσουν ενοίκιο:

- Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση. Αυτό ισχύει άσχετα με το εάν κάποια καταστήματα λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα. Επίσης το «κούρεμα» αφορά τα γυμναστήρια, τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια. Επίσης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και στις μεταφορές– κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο πέρα από το Φεβρουάριο.

- Επίσης στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο ακόμη και εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον ή εκτός.

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές για τα «κουρεμένα ενοίκια» των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ενώ θα προχωρήσουν και οι συμψηφισμοί με φορολογικές οφειλές για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Αυγούστου 2020.

Στο μεταξύ με τροποποιήσεις στην πλατφόρμα θα διενεργούνται αυτόματα οι διασταυρώσεις στις δηλώσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών κι έτσι θα δίνονται πιο γρήγροα αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα έως 100% ενοίκια.

Έτσι ο ιδιοκτήτης κατά την υποβολή της δήλωσης Covid θα γνωρίζει εάν ο ενοικιαστής του είναι πληττόμενος και δικαιούται μείωση του ενοικίου.

Πηγή: News247.gr