Πειραιάς: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της οινοποιίας ΗΒΗ στην Πειραιώς

Εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, για τον καθορισμό χρήσεων σε ακίνητο όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ.

Πειραιάς: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της οινοποιίας ΗΒΗ στην Πειραιώς

Υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, εγκρίνοντας σημαντικές υποθέσεις. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο Ν. Φάληρο, για τον καθορισμό χρήσεων σε ακίνητο όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ.

Πρόκειται για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του ∆. Πειραιά για τον καθορισμό χρήσεων διοίκησης, γραφείων, εστίασης, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας, σε ακίνητο, όπου υφίσταται και το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ στο Νέο Φάληρο. Ειδικότερα, προβλέπεται η χωροθέτηση νέου κτιρίου σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα.

Η οδός Πειραιώς, ως αναπτυξιακός άξονας μητροπολιτικής ακτινοβολίας, προσφέρεται για πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες αναψυχής και ο Πειραιάς ως μητροπολιτικό κέντρο έχει στόχο -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, την τόνωση δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και της χωροθέτησης ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, παρά την πανδημία και τις πολλές δυσκολίες που αυτή επιφέρει σε όλους μας, συνεδριάζει για πολύ σημαντικά θέματα που μεταμορφώνουν εν τέλει την εικόνα του περιβάλλοντός μας, με προϋπόθεση τον σεβασμό και την προστασία του. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δουλεύουμε κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα, που οφείλουμε να έχει ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο!».

Το παλιό σχέδιο για νοσοκομείο

Το 2013, είχε γίνει σχεδιασμός για τη δημιουργία σύγχρονης πολυώροφης πολυκλινικής. Είχε κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από ομάδα επενδυτών. Τελικά, η πρόταση δεν προχώρησε. Πλέον, σημαντικό ρόλο για την αξιοποίηση της έκτασης θα παίξει και η έτερη μεγάλη επένδυση σε διπλανό χώρο, στην πρώην ΧΡΩ.ΠΕΙ, όπου θα δημιουργηθεί η νέα Πολιτεία Καινοτομίας.