Μιανμάρ: Η αστυνομία στην πρωτεύουσα πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει διαδήλωση

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία της πρωτεύουσας πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει συγκέντρωση, ενώ  προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει και αντλίες νερού υπό πίεση.

Μιανμάρ: Η αστυνομία στην πρωτεύουσα πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει διαδήλωση

Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να διαλύσει διαδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα (9/2) στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση των συναθροίσεων που επιβλήθηκε εν μέσω πανεθνικών κινητοποιήσεων κατά της χούντας και βγήκαν στους δρόμους για άλλη μια φορά για να διαμαρτυρηθούν για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι διαδηλωτές τράπηκαν σε φυγή, καθώς ρίχνονταν πυροβολισμοί στον αέρα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση του πλήθους.

Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει αρχικά αντλίες νερού υπό πίεση, προσπαθώντας να απωθήσει μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Εικόνες που προβλήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν ενώ ακούγονται πυροβολισμοί σε απόσταση.

Νωρίτερα βίντεο αναρτημένο στο Facebook έδειχνε την αστυνομία να κάνει χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα, καθώς το πλήθος αρνείτο να απομακρυνθεί.

Παράλληλα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μανταλέι, τουλάχιστον 27 διαδηλωτές -μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος-, που διαμαρτύρονταν για το πραξικόπημα, συνελήφθησαν από την αστυνομία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Δημοσιογράφος της Δημοκρατικής Φωνής της Βιρμανίας (DVB) δήλωσε ότι συνελήφθη καθώς βιντεοσκοπούσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο ίδιος μάλιστα, σημείωσε ότι δύο άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν.

Την είδηση για τις συλλήψεις επιβεβαίωσαν άλλα δύο μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα βίντεο από την Μπάγκο, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, τη Ρανγκούν, δείχνει επίσης την αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και η κράτηση της δημοκρατικά εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Κι, έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να διοργανώνονται εδώ και τέσσερις συνεχόμενες μέρες και ένα αυξανόμενο κίνημα πολιτικής ανυπακοής που έχει επηρεάσει νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά γραφεία στη χώρα των 53 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι δεσμεύσεις χθες, Δευτέρα 8/2, του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ ότι εν τέλει θα διεξαχθούν εκλογές στο πρώτο του διάγγελμα μετά το πραξικόπημα προκάλεσαν περιφρόνηση. Επανέλαβε μάλιστα, ατεκμηρίωτες κατηγορίες για εκλογική απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρει ανακοίνωση νεαρού ακτιβιστή, του Μάουνγκ Σαούνγκχα, ο οποίος ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την «πλήρη κατάρρευση της δικτατορίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ