Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη της Αίτνας (vid)

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνας εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφηκε σε εντυπωσιακά πλάνα. Δείτε το βίντεο!

Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη της Αίτνας (vid)

«Βρυχάται» ξανά η Αίτνα στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, χαρίζοντας για ακόμη μία φορά εντυπωσιακές εικόνες.

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης παρουσιάζει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται αναμενόμενη από ειδικούς που εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Η δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας φέρεται να έχει τις ρίζες της 500.000 χρόνια πριν. Το όνομά της εκτιμάται ότι προήλθε είτε από την ελληνική λέξη αίθω που σημαίνει «καίγομαι», είτε από τη φοινικική λέξη «attano».

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα, ενώ ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Και στη ρωμαϊκή μυθολογία, ο θεός της φωτιάς Βουλκάν είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα. Από το 2013, η Αίτνα έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Αυτό δεν είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο στην Ιταλία, καθώς στη χώρα δεσπόζουν επίσης το Στρόμπολι στο ομώνυμο νησί και ο Βεζούβιος στη Νάπολη.

naftemporiki.gr