Ζέττα Μακρή: «Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα γίνει στην Αττική»

Σύμφωνα με την Ζέττα Μακρή απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα όλης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλην των περιοχών που βρίσκονται ή θα τεθούν στο «κόκκινο».

Ζέττα Μακρή: «Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα γίνει στην Αττική»

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα λύκεια.

Σύμφωνα με την κ. Ζέττα Μακρή απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα όλης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλην των περιοχών που βρίσκονται ή θα τεθούν στο «κόκκινο».

Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε η ίδια θα ανοίξουν μεν τα γυμνάσια, όχι όμως και τα Λύκεια όπου και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

«Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα ακολουθηθεί το ίδιο και στην Αττική», είπε η Η κ. Μακρή τόνισε ότι η υπουργός απέρριψε το σενάριο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου γιατί είναι μη λειτουργικό, ενώ ανέφερε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των μέτρων.

Κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών

Συνεδριάζει από το πρωί η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εισηγηθεί νέα μέτρα στην κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού.

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ιδίως στην Αττική και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγούν την επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί η Αττική να περάσει στο «κόκκινο».

Ηδη, από χθες οι ειδικοί κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, φαίνεται ότι κατέληξαν στην απόφαση η Αττική να «κοκκινίσει» και σήμερα στο τραπέζι μπαίνουν όλα τα σενάρια των απαγορεύσεων.

Όλα δείχνουν πως θα εισηγηθούν κλείσιμο των καταστημάτων και λειτουργία τους με click away, click in shop μόνο στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ενώ όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, αυτή μάλλον θα διατηρηθεί από τις 9 μέχρι τις 5 το πρωί, αν και έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» των ειδικών έχουν βρεθεί και τα κομμωτήρια, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και γι΄αυτά.

Η Αττική είναι σε μια οριακή κατάσταση και «κοκκινίζει» βάσει κι άλλων κριτηρίων πιο αυστηρών, καθώς είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Αττική αν συνεχίσει αυτή την πορεία, θα είναι μη διαχειρίσιμη. Εδώ και αρκετές μέρες είμαστε πάνω από το 2% σε ποσοστό θετικότητας, κάτι που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ξεφύγει είτε από το κρύο είτε από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, εφόσον δε λειτουργεί η εστίαση.

Επίσης, υποστήριξε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με Click in shop με ραντεβού.

Σχετικά με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως θα μπορούσε να αναβληθεί για μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η Αττική είναι η πιο μεγάλη δεξαμενή πληθυσμού της χώρας και πως αν παρθούν μέτρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο θέμα της αύξησης κρουσμάτων.

«Η τάση είναι αντίστοιχη με εκείνη του Οκτώβρη. Αν το αφήσουμε, θα είναι προβληματική η Αττική. Πρέπει να δράσουμε τώρα.», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε την επόμενη βδομάδα.

Όσον αφορά την αγορά, είπε ότι το click away και το click in shop με ραντεβού θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα στα ΜΜΜ.

Ο κ. Σαρηγιάννης, για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα είπε ότι «είτε στις 6 είτε στις 8 οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία. Το 50% και πάνω που λέει η ΚΥΑ δεν τηρείται από τους εργοδότες.»

Γεωργιάδης: Η αγορά θα λειτουργήσει με μέτρα

H αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί, ακόμα και εάν κηρυχθεί η Αττική στο “κόκκινο”, προανήγγειλε εμμέσως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1.

“Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα” είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν δώσει το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία χθες εισηγήθηκε να βαφτεί “κόκκινη” η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.

“Έχω συνάντηση με την Επιτροπή, θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα και θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. “Αν αποφασίσουν ότι η Αττική πρέπει να είναι στο “κόκκινο”, σαφώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Υπάρχει ένα σχέδιο στο υπουργείο” πρόσθεσε.

Έστειλε μάλιστα και μήνυμα στους επιχειρηματίες της αγοράς λέγοντας: “Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούν να κλείσουν πάλι και να χάσουν την εκπτωτική περίοδο”.

Σύψας : Πιθανώς από τις 6 το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική

Για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Αττική μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας.

Ο Νίκος Σύψας ανέφερε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε κόκκινο συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο κ. Σύψας δήλωσε πως σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κοροναϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές.

Σημείωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

πηγή: in.gr