Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική

Ο μέσος ημερήσιος όρος νέων κρουσμάτων, η άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι βασικές παράμετροι που "κοκκίνισαν" την Αττική. Σήμερα (29/1) αποφασίζονται τα μέτρα αναχαίτισης της επιδημίας.

Κορονοϊός: Τα μέτρα που εξετάζονται για την Αττική

Χωρίς να αποτελεί μεγάλη έκπληξη η χθεσινή σύσκεψη των επιδημιολόγων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ενέταξε το σύνολο των τομέων της Περιφέρειας Αττικής (εκτός των νησιών) μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού, δηλαδή στις "κόκκινες". Η ανοδική πορεία των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, ανησύχησαν τους επιστήμονες, τη στιγμή που φαίνεται πως και το ΕΣΥ αρχίζει και πάλι να πιέζεται.

Ειδικότερα ένα στοιχείο το οποίο παρακολουθούν στενά οι επιδημιολόγοι είναι ο κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων. Δηλαδή όχι ο αριθμός των κρουσμάτων μίας συγκεκριμένης ημέρας αλλά το σύνολο των κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών δια 7. Βλέπουμε λοιπόν ότι χθες αυτός ο μέσος όρος σε σύνολο χώρα ήταν 625, όταν μια ημέρα πριν ήταν 595, στις 26/1 ήταν 546 και στις 22/1 ήταν 463, παρουσιάζει δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία αποδίδεται στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε προχθές ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κύριος Νίκος Σύψας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στην Αττική υπολογίζεται στο 0,98%, αλλά αποτυπώνοντας την εικόνα της επιδημίας μερικές μέρες πριν και σήμερα εκτιμάται πάνω από το 1 γεγονός, επίπεδο που συνήθως σημαίνει συναγερμός.

Παράλληλα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί καθώς με βάση και τις αναφορές του Υπουργού Βασίλη Κικίλια οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 63%. Να αναφέρουμε δε ότι τις τελευταίες ημέρες σε σύνολο χώρας έχει ανατραπεί η ισορροπία εισαγωγών σε σχέση με τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, καθώς για παράδειγμα στις 27/1, είχαμε 135 νέες εισαγωγές και 111 εξιτήρια λόγω ίασης και χθες επίσης 135 εισαγωγές και μόνο 100 εξιτήρια.

Επίσης σταθερά ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ λόγω covid είναι περίπου 140 στην Αττική το τελευταίο τριήμερο, ήτοι το 50% του συνόλου, ενώ σημειώνεται και μικρή άνοδος των νοσηλευομένων συνολικά στην Επικράτεια ,σε απλές κλίνες, που έχουν φτάσεις τους 1040.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα όπου η μετάδοση του ιού είναι ευκολότερη αλλά και το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου να καραδοκεί, ήταν μονόδρομος η απόφαση να οδηγηθεί η Αττική σε ένα σκληρότερο lockdown.

Μέτρα

Σχεδόν αυτόματα με την ένταξη της Περιφέρειας Αττικής μεταξύ εκείνων που έχουν ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα έπρεπε να επιβληθεί ένα ιδιαίτερα αυστηρό lockdown. Όμως επειδή η κατάσταση είναι δυναμική και τα μέτρα που θα ληφθούν προσδιορίζονται και με άλλα κριτήρια, φαίνεται πως η αυστηροποίησή τους θα πλήξει κυρίως την οικονομική δραστηριότητα.

Τα μέτρα αυτά θα τα εισηγηθεί σήμερα η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ζυγίσει ότι η περιφέρεια της Αττικής συγκεντρώνει σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας και οι αποφάσεις θα έχουν αντίκτυπο για το σύνολο της Επικράτειας.

Ειδικότερα:

  • Σχετικά με τα γυμνάσια και λύκεια, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταστήσει σαφές ότι επιδίωξη της είναι τα σχολεία να είναι ανοικτά. Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει την εισήγηση της Επιτροπής όπου η πλειοψηφία των μελών θέλουν να είναι τα σχολεία ανοικτά, εφόσον το επιτρέπουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία.
  • Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο δύο τάσεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Το ένα σενάριο και το επικρατέστερο είναι η επιστροφή στο click-away, ενώ σκέψεις εκφράζονται για λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού.
  • Τα κομμωτήρια φαίνεται δεν θα παραμείνουν ανοικτά ενώ εκτιμάται πως θα ανασταλεί και η απόφαση για άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ η οποία είχε προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 1/2.
  • Όσον αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών εκτιμάται ότι ίσως δεν επιλεγεί η αυστηροποίηση, με διεύρυνση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18.00 έως τις 5 το πρωί αλλά να παραμείνει ως έχει δηλαδή απαγόρευση από τις 9 το βράδυ.

Πηγή: News247.gr