Κολχικίνη, ένα φάρμακο με ελληνική ιστορία 25 αιώνων (pics)

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την κολχικίνη 25 αιώνες πριν ανακαλυφθεί η ευεργετική δράση της στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Κολχικίνη, ένα φάρμακο με ελληνική ιστορία 25 αιώνων (pics)

Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο με παρελθόν κι αν εμείς τώρα ανακαλύψαμε την ιαματική της δράση κατά του κορονοϊού η χρήση της στην Ιατρική χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, 25 αιώνες πίσω.

Ο πατέρας της Ιατρικής την αξιοποίησε ως ένα είδος χημειοθεραπείας κατά του γαστρικού καρκίνου αλλά και του καρκίνου του μαστού καθώς και για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.

Πηγή της κολχικίνης είναι το φυτό κολχικόν, κοινώς δαφνάκι ή φθινοπωρινός κρόκκος του οποίου οι βολβοί βράζονται σε διάλυμμα οίνου. Ο αρχαίος Θεόφραστος επισημαίνει πως πρόκειται για τοξική ουσία που πρέπει να χορηγείται με την επίβλεψη φαρμακολόγου κι αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Η κολχικίνη στη μάχη του κορονοϊού μπήκε το περασμένο καλοκαίρι με την ελληνική έρευνα Crecco-19 αλλά χρειάστηκε να γίνει η μεγάλη καναδική μελέτη για να την πάρουν στα σοβαρά οι ειδικοί.

Σήμερα επιτέλους φαίνεται ότι οι ειδικοί συμφωνούν στη χρήση της που έχει στόχο να κρατά τους ασθενείς στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να μην επιβαρύνει το σύστημα υγείας με βαριά περιστατικά. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο σε αυτή την ιστορία είναι πως η κολχικίνη είναι ένα πάμφθηνο φάρμακο.