Ο Αγώνας των Εμβολιασμών - Κατανομή ανά χώρα και εταιρία (pics)

Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί τα εμβόλια της PFIZER-BIONTECH, της OXFORD-ASTRA ZENECA, της MODERNA, το ρωσικό SPUTNIK V και το κινεζικό SINOVAC. Κατανομή τους ανά χώρα και εταιρία.

Ο Αγώνας των Εμβολιασμών - Κατανομή ανά χώρα και εταιρία (pics)

Μετά τις οδυνηρές εξάρσεις της πανδημίας και τη γενική φοβία του πληθυσμού, το ενδιαφέρον του κοινού στρέφεται πλέον στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Ευτυχώς η πρόοδος στον τομέα αυτό εξελίσσεται ταχύτατα και η συνεισφορά της Κίνας στην ιχνηλάτηση και αναγνώριση του γενετικού υλικού του, με ταυτόχρονη κοινοποίηση των σχετικών δεδομένων σε κέντρα ερευνών ανά την υφήλιο, κρίνεται πολύτιμη.

Μία άλλη παράμετρος που αποτελεί ζωτικό συντελεστή επιτάχυνσης των ερευνών στα εμβόλια πηγάζει από το γεγονός ότι άλλοι συγγενείς κορωνοϊοί και ειδικά οι SARS και MERS έχουν διερευνηθεί διεξοδικά και εξαντλητικά. Αν και δεν υπάρχουν για τους συγκεκριμένους ιούς εμβόλια, κυρίως λόγω του ότι περιορίζονται στο αρχικό στάδιο μετάδοσής τους με συνέπεια να ανασταλούν οι έρευνες, τα δεδομένα που έχουν προκύψει έχουν βοηθήσει αφάνταστα τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του COVID-19.

Πάντως και τα νέα δοκιμαστικά των φαρμακευτικών εταιρειών ABBOT και BIOFIRE DEFENSE που έχουν την δυνατότητα να αποδίδουν σαφή αποτελέσματα εντός μερικών λεπτών αναμένεται να περιορίσουν δραστικά πολλά προβλήματα στην ανίχνευση του ιού.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα εμβόλια της PFIZER-BIONTECH, της OXFORD-ASTRA ZENECA, της MODERNA, το ρωσικό SPUTNIK V και το κινεζικό SINOVAC. Συνολικά αναπτύσσονται σε τελικό στάδιο ελέγχου 15 εμβόλια, τα οποία κατά κανόνα αξιοποιούν ένα απειροελάχιστο τμήμα του ιού, συνήθως από την πρωτεΐνη της εξωτερικής επιφανείας του ιού, ώστε να αναγνωρισθεί από το ανοσιοποιητικό σύστημα του οργανισμού και να εξουδετερωθεί, χωρίς να απαιτείται η χρήση ολόκληρου του παθογόνου.

Η Κατανομή ανά Χώρα και Ζώνη

Αν και οι εύπορες οικονομικά χώρες έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει στις μεγαλύτερες αριθμητικά προαγορές, η Ινδία έχει παραγγείλει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις – περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου το αντίστοιχο μέγεθος φθάνει τα 1,01 δισεκατομμύρια το μέγεθος φαίνεται υπερβολικό, αλλά ο πληθυσμός των ΗΠΑ ανέρχεται σε 330 εκατομμύρια έναντι του 1,3 δισεκατομμυρίου της Ινδίας.

Χωρίς την αγοραστική ισχύ των εύπορων κρατών, οι οικονομικά αδύναμες χώρες υποχρεούνται να αξιοποιήσουν άλλες μεθόδους μόχλευσης για να αποκτήσουν τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων για τον πληθυσμό τους, όπως λόγου χάρη να προσφερθούν να φιλοξενήσουν τελικές κλινικές δοκιμές με αντάλλαγμα δόσεις, τακτική που ακολουθεί ήδη το Περού.

Μία άλλη μέθοδος που υιοθετεί η Ινδία και της παρέχει την δυνατότητα αγοράς τεραστίου αριθμού δόσεων εστιάζεται στις ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες της που υπογράφουν συμφωνίες μαζικής παραγωγής με εταιρείες που ήδη διαθέτουν εμβόλια σε στάδια τελικών εγκρίσεων.

Σε αδρές γραμμές πάντως οι οικονομικά εύπορες χώρες έχουν δεσμεύσει το 54% της παραγωγής, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια δόσεις. Από την άλλη πλευρά οι οικονομικά ασθενείς χώρες καλύπτουν μόνον το 23% του συνόλου, ενώ κάποιες άλλες με κυρίαρχο δείγμα τον Καναδά που έχει παραγγείλει περισσότερες από 330 εκατομμύρια δόσεις για μόλις 38 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 9 δόσεις ανά άτομο, κινούνται στα όρια της υπερβολής.

Έως τα τέλη το 2020 αναπτύσσονται και δοκιμάζονται περισσότερα από 200 διαφορετικά εμβόλια, πλην όμως ακόμα και αυτά που έχουν προαγορασθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβουν την τελική έγκριση. Το εμβόλιο της Οξφόρδης που παράγεται από τον γνωστό φαρμακευτικό όμιλο της ASTRA ZENECA, με πωλήσεις περισσότερων από 2,5 δισεκατομμυρίων δόσεων, από τις οποίες 500 εκατομμύρια οδεύουν προς την Ινδία, άλλα 500 εκατομμύρια προς τις ΗΠΑ και 400 εκατομμύρια προς την Ε.Ε.

Ταυτόχρονα τα εμβόλια της PFIZER-BIONTECH και της MODERNA έχουν προπωληθεί σε αριθμούς που καλύπτουν το 10% και το 6% των συνολικά παραγόμενων εμβολίων. Με δόση της PFIZER-BIONTECH να πωλείται στα $19,50, η προπωληθείσα ποσότητα αντιστοιχεί σε έσοδα $13 δισεκατομμύρια, ενώ της NOVAVAX έχει προπωληθεί σε 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις.

Προβλήματα και Μελλοντική Πορεία

Χωρίς τα εμβόλια, τα υγειονομικά μέτρα, οι αποστάσεις και η φυσική απομόνωση πρόκειται να παραμείνουν ισχύ επί αρκετούς μήνες ακόμα. Προς το παρόν οι εμβολιασμοί καλύπτουν το υγειονομικό προσωπικό και τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αν και κάποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως λόγου χάρη οι επαγγελματίες οδηγοί ή το εκπαιδευτικό προσωπικό, επιβάλλεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα απόλυτης προτεραιότητας.

Πάντως οι ποσότητες των εμβολίων δεν κατανέμονται ομοιόμορφα στις διάφορες χώρες, ούτε αναλογικά με τον πληθυσμό τους, γεγονός που πρόκειται να διαφοροποιήσει χρονικά τους ρυθμούς επανόδου σε κανονικές συνθήκες, με άλλα κράτη να προηγούνται και άλλα να έπονται.

Με βάση τα δεδομένα μεγάλων πανδημιών του προηγούμενου αιώνα, όπως η ισπανική γρίπη, ή οι αντίστοιχες της ασιατικής και των χοίρων, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν άμεσες και σωτήριες λύσεις, αλλά απαιτείται χρόνος, επιμονή και συνεχείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των πανδημιών. Ένας τομέας πέραν της σχεδίασης εμβολίων αφορά την ανακάλυψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρέχουν ασφαλείς θεραπείες, με αποτέλεσμα να ανασταλεί σταδιακά η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό, να περιορισθούν τα συμπτώματα των ασθενών στο ελάχιστο δυνατό και να συρρικνωθεί δραστικά ο αριθμός των θανάτων. Τα σκευάσματα που μελετώνται εντάσσονται σε δύο ευρείες κατηγορίες αυτές των αντι-ιικών και των αντιφλεγμονωδών, ενώ μεγάλες ελπίδες παρέχουν και αυτά που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα ιαθέντων.