Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ιστορική ημέρα σήμερα (20/1/21). Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται και επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία ασυνήθιστη τελετή χωρίς κόσμο, αλλά με Τζένιφερ Λόπεζ και Lady Gaga.

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει σήμερα τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ περνάνε τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Νωρίς το πρωί (σ.σ. ώρα ΗΠΑ), ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση και την ένωση του έθνους καθώς και την επούλωση των πληγών από την τελευταία πενταετία».

"Δρακόντεια" μέτρα ασφαλείας

Μέλη της Εθνοφουράς στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν
Μέλη της Εθνοφουράς στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία Μπάιντεν AP

Οι προεδρικές ορκωμοσίες συνήθως περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια ασφαλείας, πολύ δε, περισσότερο αυτή τη φορά, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα έχουν αυξηθεί και έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η Μυστική Υπηρεσία έχει αναλάβει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα υποστηριχθούν από περίπου 15.000 άτομα της Εθνικής Φρουράς, συν χιλιάδες αστυνομικούς.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα παραμείνει έτσι στην τελετή. Και ενώ ο Μπάιντεν επέμενε να δώσει τον όρκο του σε εξωτερικό χώρο, όπως είναι η παράδοση, ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί αισθητά.

Διαδικτυακή "ορκωμοσία" για τον Τραμπ

Συνήθως ο απερχόμενος πρόεδρος είναι παρών στην ορκωμοσία του επόμενου, ωστόσο ο Τραμπ αποφάσισε να απέχει από την τελετή και να μεταβεί στο Mar-a-Lago, το θέρετρο που διατηρεί στη Φλόριντα.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του πάντως σχεδιάζουν μια εικονική "δεύτερη ορκωμοσία" για τον Τραμπ την ίδια ημέρα και ώρα. Περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι δήλωσαν στο Facebook ότι θα παρευρεθούν στο διαδικτυακό γεγονός για να δείξουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Στο παρελθόν μόνο τρεις πρόεδροι - ο Τζον Άνταμς, ο Τζον Κουίνσι Άνταμς και ο Άντριου Τζόνσον - δεν παρέστησαν στην ορκωμοσία του διαδόχου τους στην προεδρία των ΗΠΑ και κανένας τον τελευταίο αιώνα. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πάντως, έχει δηλώσει ότι θα παρευρεθεί.

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Πηγή: News247.gr