Ρεκόρ δολοφονιών το 2020 στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας

Δεν έφταναν τα δεινά που επισώρευσε στη ζωή μας το 2020, ανακηρύχθηκε και έτος αυξημένης εγκληματικότητας από το Associated Press. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επισήμανε τη θεαματική αύξηση των δολοφονιών στις ΗΠΑ.

 Ρεκόρ δολοφονιών το 2020 στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας
Photo credits: Tim Mossholder από Unsplash

Το Αρχείο Καταχώρησης Εγκληματικών Πράξεων με όπλα, καταγράφει περισσότερους από 19.000 θανάτους με αιτία την ανταλλαγή πυροβολισμών κατά το 2020, τον υψηλότερο αριθμό από την εποχή της εισόδου στον νέο αιώνα. Ο εγκληματολόγος Τζεφ Άσερ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη αναλύει διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί σε 57 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, διαπιστώνοντας πως στα 51 από αυτά παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των δολοφονιών.

Πρωταθλητής στην εγκληματικότητα το Σιάτλ με αύξηση 74%, ενώ το Σικάγο και η Βοστώνη ακολουθούν με 55,5% και 54% αντίστοιχα. Όμως και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον παρατηρείται ανησυχητική άνοδος των φόνων, όπως και στο Λας Βέγκας με αύξηση το 20%. Η Νέα Υόρκη δεν υπολείπεται καθόλου, αν σκεφτεί κανείς πως οι φόνοι έχουν αυξηθεί κατά 40%. Ο Μπιλ ντε Μπάζιο θεωρεί δικαίως εφιαλτικούς αυτούς τους αριθμούς και ζητά τη συμβολή των δημοτών για να αποτραπεί η έξαρση των δολοφονιών. Ο νεοϋορκέζος δήμαρχος αποδίδει την απότομη αύξηση σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και στο γεγονός της αιφνίδιας διόγκωσης των ψυχολογικών προβλημάτων, λόγω των εγκλεισμών και της φυσικής απομόνωσης. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως και η αδράνεια του δικαστικού συστήματος στη χώρα λόγω των πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων ενθαρρύνει τις εγκληματικές πράξεις.

Ο Τζεφ Άσερ που μελετά διεξοδικά τις δραματικές εξελίξεις παρατηρεί πως η έκρηξη των φόνων δεν πλήττει μόνον τα αστικά κέντρα, αλλά και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, τονίζει πως τα σχετικά μεγέθη για το 2020 δεν έχουν ολοκληρωθεί και τα τελικά στατιστικά στοιχεία θα επιβεβαιώσουν μία πιο μακάβρια κατάσταση για τη χώρα. Το 2020 θα αποδειχθεί ίσως η φονικότερη περίοδος για τις ΗΠΑ.