ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η Λίζα Μοντγκόμερι - Η πρώτη γυναίκα που εκτελείται τα τελευταία 68 χρόνια

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α και ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησαν το αίτημα για επιείκεια που είχαν υποβάλει οι συνήγοροι της 52χρονης, Λίζα Μοντγκόμερι, η οποία εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στο Τερ - Οτ της Ιντιάνα. 

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η Λίζα Μοντγκόμερι - Η πρώτη γυναίκα που εκτελείται τα τελευταία 68 χρόνια

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες πράξεις της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ: οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν το πρωί της 13ης Ιανουαρίου στην εκτέλεση της Λίζα Μοντογκόμερι.

Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στις ΗΠΑ τα τελευταία 68 χρόνια. Το βράδυ της Δευτέρας, ο ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής υγείας της.

Παρ’ όλα αυτά, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 07:00 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη (13/1) τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης της Μοντγκόμερι, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του. Έτσι, η κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.

Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, υπογράμμισαν ότι αυτή υποφέρει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της κυρίας Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει» έγραφε ο δικαστής Πάτρικ Χάνλον στην απόφασή του. Ωστόσο η απόφαση αυτή ακυρώθηκε την Τρίτη (12/1), από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ετσι, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε στη διάρκεια της νύχτας την απόφαση της εκτέλεσης. Η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ, στην οποία είχαν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές, έκρινε όλες τις φορές υπέρ των δικηγόρων της κυβέρνησης. Ενθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, όπως και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των ψηφοφόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν αποχαιρετήσει την εξουσία, αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροι της 52χρονης.

Το στυγερό έγκλημα της Μοντγκόμερι είχε διαπραχθεί το 2004, όταν σκότωσε μία γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα για να της κλέψει το έμβρυο που κυοφορούσε. Εκείνη την εποχή, όντας ανίκανη να αποκτήσει παιδί, η Λίζα Μοντγκόμερι είχε εντοπίσει στο Ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανιστεί στην κατοικία της στο Μιζούρι, με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ. Στη συνέχεια, τη στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007.

Ετσι, η Μοντγκόμερι έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

Πηγή: Protagon.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας