ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση για διερευνητικές

Κατηγορηματική διάψευση από το Υπουργείο Εξωτερικών για πιθανή πρόσκληση της Ελλάδας σε συζητήσεις για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει λάβει πρόσκληση για διερευνητικές

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η Τουρκία κάνει πρόσκληση στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία».

Ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών είχε πραγματοποιηθεί το 2016 στην Αθήνα.

Την Παρασκευή, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να «χτίσει» διάλογο με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κομισιόν: «Πολύ σημαντικό στοιχείο» η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Στη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στάθηκε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, σημείωσε μεταξύ άλλων, είναι «πολύ σημαντικό στοιχείο» για την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Πηγή: Καθημερινή