Η κακοκαιρία Filomena που έγινε Bartosz έρχεται στην Ελλάδα - Χιόνια μέσα στη βδομάδα

Στον προγνωστικό χάρτη, το χαμηλό Bartosz έρχεται στα δυτικά της χώρας μας. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια μέσα στη βδομάδα.

Η κακοκαιρία Filomena που έγινε Bartosz έρχεται στην Ελλάδα - Χιόνια μέσα στη βδομάδα

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τα καιρικά φαινόμενα που αλλάζουν άρδην μέσα στην εβδομάδα.

Θοδωρής Κολυδάς: Ερχεται το Bartosz

Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε ημερίδες και συνέδρια για την ονοματοδοσία των χαμηλών και με αφορμή την κακοκαιρία Filomena που πλήττει την Ισπανία, θα έλεγα ότι εμφανίστηκαν ήδη κάποια προβλήματα καθώς το σύστημα κινείται μέσα στη Μεσόγειο.

Τώρα το αν το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (σε συνεργασία με την Γερμανική ΜΥ - DWD ) της δίνουν για επιχειρηματικούς λόγους το όνομα BARTOSZ για τον πολύ κόσμο δεν έχει σημασία . Το θέμα όμως προκύπτει καθώς στον σημερινό προγνωστικό χάρτη το χαμηλό Bartosz έρχεται στα δυτικά της χώρας μας!

Χθες το απόγευμα δέχτηκα πολλά ερωτήματα από φίλους μου που είδαν τα δελτία ειδήσεων σε ξένα ΜΜΕ από την Αγγλία ή την Ισπανία τα οποία έλεγαν ότι η κακοκαιρία Filomena κινείται μέσα στη Μεσόγειο και πλησιάζει προς την περιοχή μας . Πράγματι η επίσημη πρόγνωση της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (AEMET) έδειχνε το σύστημα δυτικά της Ιταλίας .

Σχετικά με το τι μας περίμεναν και για να δείξω τελικά από που θα έρθει το νέο κύμα ψύχους στη χώρα μας ετοίμασα ένα Video που το παρουσίασα στο Star το βράδυ της Κυριακής. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, οι ψυχρές αέριες μάζες που "παραμονεύουν" στα Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης δεν σχετίζονται με τις ψυχρές μάζες που είχαν κατέβει στην Ιβηρική. Αυτές από την Πέμπτη και μετά θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν αυτή τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας αλλά και χιόνια

Παρότι είναι αρκετά νωρίς προς το τέλος της εβδομάδος ,όπως επισημαίνει και η ΕΜΥ στην πρόγνωσή της θα έχουμε σε όλη τη χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανόν πρόσκαιρα την Παρασκευή στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με τάση βελτίωσης μόνο στα βόρεια αργότερα

Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα επηρεαστούν . Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος και φυσικά όπως είπαμε και προηγουμένως αυτή η μεταβολή δεν συνδέεται με την αντίστοιχη της Ισπανίας .

Πολύ απλά το κρύο θα μας έρθει απότομα. Αν σκεφτούμε ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία για αυτήν την εποχή στην Αθήνα είναι οι 13 βαθμοί, φτάσαμε ακόμη και τους 22 και τώρα πάμε για μονοψήφιες τιμές της θερμοκρασίας στο τέλος της εβδομάδας, ναι η μεταβολή είναι σημαντική και θα μπει απότομο το κρύο, αν βγουν τα προγνωστικά μας.

Πάντως το θέμα της ονοματοδοσίας, ειδικά στις μετακινούμενες κακοκαιρίες από χώρα σε χώρα δημιουργεί ανησυχία στην πλειονότητα των κατοίκων και το θέμα αυτό πρέπει να το δει σοβαρά και η ΓΓΠΠ διότι το θέμα σχετίζεται άμεσα με την προετοιμασία και την ενημέρωση των πολιτών και δεν ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστήμης.

Γιάννης Καλλιάνος: Πτώση 16-17 βαθμών Κελσίου

Μάλιστα, από την Πέμπτη, 14.01.2021, περιμένουμε πτώση 16-17 βαθμούς Κελσίου (!), δηλαδή από τους 23 βαθμούς Κελσίου θα πάμε στους 6 με 7. Περιμένουμε χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα όπως τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, αλλά και βοριάδες έως 9 μποφόρ και παρατεταμένο κρύο.

Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε πως το κύμα κακοκαιρία που περιμένουμε δεν σχετίζεται με την φονική χιονοθύελλα που πλήττει εδώ και μέρες την Ισπανία.

Δείτε όσα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος

Πηγή: News247.gr και in.gr