Κορονοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης - Πώς πήρε την απόφαση για lockdown ο Μητσοτάκης

Πώς ελήφθη η απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων - Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι γίνεται με τις δόσεις του εμβολίου

Κορονοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης - Πώς πήρε την απόφαση για lockdown ο Μητσοτάκης

Την απόφαση να επιβάλλει ένα αυστηρό lockdown ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς ουσιαστικά η χώρα θα μείνει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου... κλειστή. Και μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να ελήφθη προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού για να γίνει με το χαμηλότερο δυνατό επιδημιολογικό φορτίο το άνοιγμα των σχολείων, εντούτοις φτάσαμε από ένα «σιωπηλό» άνοιγμα σε νέα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και του click away αλλά και την προοπτική του click to shop, η κυβέρνηση διά του Στέλιου Πέτσα ανακοίνωσε ότι «σταματά η «παράδοση εκτός» στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Μάλιστα, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας!

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο εμβολιασμός «γαλάζιων» υπουργών έγινε η αφορμή για... νουθεσίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς (τουλάχιστον δύο) υπουργούς, οι οποίοι με αναρτήσεις τους στα social media «διαφήμιζαν» ότι έκαναν το εμβόλιο. Και με... εντολή πρωθυπουργού αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί του πολιτικού προσωπικού, καθώς ήδη είχε ξεσπάσει σάλος.

Άλλωστε, τα εμβόλια, τελικά, που θα έρθουν στη χώρα θα είναι αρκετά λιγότερα απ’ αυτά που υπολόγιζε η κυβέρνηση, κάτι που πάντως οφείλεται στη συμφωνία που υπέγραψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σίγουρα, δηλαδή, τους πρώτους μήνες δεν πρόκειται να γίνουν 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί, όπως υπόσχονταν κυβερνητικά στελέχη. Πάντως, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν έρθει περί τις 25 εκατομμύρια δόσεις, εφόσον βέβαια δεν προκύψουν προβλήματα με την έγκριση των εμβολίων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα πρόκειται για «προληπτικά μέτρα», καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. «Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας στη σημερινή δήλωσή του.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένεται στις 8 του μήνα να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, και δη αυτά που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών. Εάν, μάλιστα, δεν προκύψει έξαρση κρουσμάτων, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα κινηθεί αναλόγως. Εξ ου κιόλας σήμερα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει σε ζώνες το λιανεμπόριο. «Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε. Στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό... Αν οι γιατροί μας πουν "ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια", θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπάρχοντα σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Οι εκκλησίες μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Τα βέλη του προς την Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση για νέο σκληρό lockdown «Η κυβέρνηση, έπειτα από δυο μήνες lockdown, συνεχίζει στον δρόμο της αποτυχίας με την πανδημία έκτος ελέγχου. Μέσα στον πανικό της, αντιμετωπίζει την κοινωνία ως διακόπτη που ανοιγοκλείνει, χωρίς κανένα σχέδιο. Αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα μαζικά δωρεάν τεστ για τους πολίτες, την απαραίτητη επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

Συνεχίζει να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Προγραμματίζει άνοιγμα των σχολείων για άλλη μια φορά χωρίς να ακούει τους ειδικούς, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και τεστ για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου. Για να καταλήξει, υπογραμμίζοντας ότι η «κοινωνία δεν αντέχει άλλο τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη».

Πηγή: ethnos.gr