ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές που έγιναν και τα υπόλοιπα...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε και τις τελευταίες πληρωμές του 2020 και όπως είναι γνωστό υπήρξε μια τεράστια αναστάτωση άνευ προηγουμένου στις τάξεις των αγροτών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πληρωμές που έγιναν και τα υπόλοιπα...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε και τις τελευταίες πληρωμές του 2020 και όπως είναι γνωστό υπήρξε μια τεράστια αναστάτωση άνευ προηγουμένου στις τάξεις των αγροτών.

Όπως είναι γνωστό ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πληρωμές που είχαν λαμβάνειν οι δικαιούχοι μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή μια μερική εξόφληση του τσεκ που άφησε υπόλοιπα, οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορονοϊού και η εξισωτική αποζημίωση.

Όπως επίσης είναι γνωστό η αναστάτωση στους αγρότες είναι μεγάλη.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε μετά από πολλές μέρες την ανακοίνωση με τις πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός από 10/12/2020 έως τις 28/12/2020 κατέβαλε σε 2.470.171 δικαιούχους το ποσό των 1.232.340.852,92 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν μεταξύ άλλων την εξόφληση του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης, η ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα), η πληρωμή των νεοεισερχόμενων γεωργών, καθώς και η πληρωμή του Εθνικού Αποθέματος.

Οι πληρωμές συνεχίστηκαν με την καταβολή των ενισχύσεων σε πέντε προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για την ελιά Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης, την ανοιξιάτικη πατάτα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες Κρήτης. Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και θα πιστωθεί σε περισσότερους από 27.500 παραγωγούς.

Επίσης καταβλήθηκε και η δεύτερη δόση της ενίσχυσης στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πληρώθηκαν και οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης.

Πάντως όπως φαίνεται η εξόφληση του τσεκ, άφησε υπόλοιπα 3% από τη βασική, 5% από το πρασίνισµα και 10% από τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνολικού ποσού περί τα 70 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι µε τη νέα κατάταξη, λιγότερα χρήματα βρήκαν στους λογαριασμούς τους και οι παραγωγοί που εντάσσονται στο υποµέτρο 13.2 των πρώην µειονεκτικών περιοχών στα 3,24 ευρώ το στρέµµα, ενώ διατηρούνται τα 12,5 ευρώ το στρέµµα για τους ορεινούς του υποµέτρου 13.1 και τα 8,1 ευρώ το στρέµµα για τις νέες περιοχές µε µειονεκτήµατα του υποµέτρου 13.3.

Από 12 έως 25 Ιανουαρίου ενστάσεις για την εξισωτική

Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή ενισχύσεων της εξισωτικής εξέδωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος επισημαίνει πως κατά των αποτελεσμάτων πληρωμής, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την 12.01.2020 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή ως και την 25.01.2020. Η υποβολή της προσφυγής συνοδεύεται, όπου απαιτείται, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Λεπτομέρειες υποβολής θα κοινοποιηθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Πηγή: ieidiseis.gr