Πέτσας: «Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου» (vid)

Στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά το νέο έτος, με πιθανότερη ημερομηνία στις 8 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας: «Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου» (vid)

Στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων μετά το νέο έτος, με πιθανότερη ημερομηνία στις 8 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

«Είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως αν τελικά οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά.

Κορονοϊός: Στην Αθήνα βρίσκονται τα πρώτα εμβόλια (vid)

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Open, ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε». Πάντα όταν βγαίναμε από καθεστώς περιοριστικών μέτρων πηγαίναμε σταδιακά.

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορονοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά – σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.

Η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Σχετικά με την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 – 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση του εμβολιασμού όταν θα εγκριθούν και άλλα εμβόλια.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο.

Ζήτησε να κρατήσουμε τις επαφές μας στη διάρκεια των εορτών σε κλειστό κύκλο, τονίζοντας πως τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και την Πρωτοχρονιά.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί για τα σχολεία

Προβληματισμένοι ωστόσο, συνεχίζουν να εμφανίζονται οι ειδικοί, όσο αφορά στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 8 Ιανουαρίου καθώς φοβούνται ότι με τα επιδημιολογικά στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα αλλά και εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων από ορισμένους την περίοδο των εορτών, είναι πιθανό να υπάρξει αναζωπύρωση του ιού.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει το λουκέτο από τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο αποφάσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, καθώς όλα θα κριθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες από την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Αν το επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρες συνεχίσει να είναι μειωμένο όσο πλησιάζουμε στις αρχές του νέου έτους, τόσες περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες για να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 8 Γενάρη.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου να τοποθετηθεί – βάσει των τελευταίων στοιχείων – για το αν είναι ασφαλές να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη μιλώντας χθες στο MEGA, εξήγησε ποιες είναι οι παράμετροι που θα δώσουν το «σήμα» για να ανοίξουν σχολεία, μαγαζιά και γενικά για το πώς θα προχωρήσει η ζωή μετά τις 7 Ιανουαρίου.

«Δεν μπορεί κανείς να πει αν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,τόνισε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να πάμε στις 8 του μήνα.

Πηγή: in.gr