Αυγενάκης: Καταβλήθηκαν 2.666.104 ευρώ για τα πριμ αθλητών 2017

Καταβλήθηκαν τα πριμ σε αθλητές και προπονητές για αγωνιστικές διακρίσεις το 2017, συνολικού ύψους 2.666.104 ευρώ

Αυγενάκης: Καταβλήθηκαν 2.666.104 ευρώ για τα πριμ αθλητών 2017


Καταβλήθηκαν τα πριμ σε αθλητές και προπονητές για εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις το 2017, συνολικού ύψους 2.666.104 ευρώ. Η χορήγηση των οικονομικών επιβραβεύσεων έγινε «καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού μας», όπως επισήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και τόνισε:

«Πριμ που έπρεπε και θα το επαναλάβω αρκετές φορές, να έχει καταβάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Θυμίζω ότι θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί τα χρήματα αυτά στο τέλος του 2019, όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δαπανήσει αλλού τα θεσμοθετημένα πριμ του 2017 και δεν τα είχε αποδώσει στους αθλητές ως όφειλε! Πραγματικά ντροπή!».

Ο Αυγενάκης προσέθεσε ότι «προφανώς και δεν μένουμε εκεί. Προγραμματίζουμε για τις αρχές του 2021 και την καταβολή των πριμ του 2018. Γιατί για εμάς, επαναλαμβάνω, προτεραιότητα είναι οι αθλητές και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός».

Από το σύνολο των 2.666.104 ευρώ για τις διεθνείς επιτυχίες του 2017:

* 275.250 ευρώ αφορούν σε πριμ για μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής, στίβου, κολύμβησης, ιστιοπλοΐας και πάλης των Λευτέρη Πετρούνια, Κατερίνας Στεφανίδη, Κώστα Φιλιππίδη, Βούλας Παπαχρήστου, Ανδρέα Βαζαίου, Κοκκαλάνη Βύρωνα, Βασιλικής Καραχάλιου, Μαρίας Πρεβολαράκη και των προπονητών τους,

* 688.450 ευρώ αφορούν σε πριμ 44 διακρίσεων (1η – 6η θέση) σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και παγκόσμια ρεκόρ για αθλητές ΑμεΑ, συνοδούς τους και προπονητές,

* 1.284.954 ευρώ αφορούν σε πριμ 31 διακρίσεων (1η – 5η θέση) αθλητών και των προπονητών τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών

* 417.450 ευρώ αφορούν σε πριμ 22 διακρίσεων (1η – 6η θέση) στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σωματείων, αναφέρθηκε επιπλέον στην «απόλυτη διαφάνεια μιας διαδικασίας για την οποία δεν ακούστηκε ο παραμικρός ψίθυρος, παρά μόνο ευχαριστήρια» σε ότι αφορά στην καταβολή των 9.672.000 ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σε 3.408 ερασιτεχνικά σωματεία (όσα είχαν καταθέσει αίτηση έως τις 10/12/2020 και είχαν ελεγχθεί ως προς την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των αθλημάτων που καλλιεργούν, ενώ θα ακολουθήσει και β’ φάσης καταβολής για εκείνα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις έπειτα από τις 10/12/2020).

Ο Αυγενάκης μίλησε για τη «διαρκή στήριξη, έμπρακτη, στην αθλητική οικογένεια της χώρας, στους πολλούς που προσδοκούν τις καλύτερες ημέρες και την ανάπτυξη μέσα από τις αθλητικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης για νέο οξυγόνο, για φρέσκο αέρα σε σωματεία και Ομοσπονδίες, διακηρύξεις για τις οποίες είμαστε απολύτως συνεπείς» και έδωσε τα μέχρι στιγμής στοιχεία εγγραφών στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ (https://gga.gov.gr/mitroo):

«Μέχρι και σήμερα, έχουμε 2.563 σωματεία που είναι απολύτως νόμιμα Αναλυτικά,
* 5.418 σωματεία προχώρησαν σε αίτηση
* 4.071 σωματεία ολοκλήρωσαν την αίτηση
* 1.347 σωματεία ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ να την ολοκληρώσουν.
Από τις 4.071 ολοκληρωμένες αιτήσεις σωματείων:
* 3.807 αιτήσεις σωματείων έχουν ήδη ελεγχθεί (93,5%) και
* 2.563 σωματεία είναι απολύτως νόμιμα και εγγεγραμμένα»

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξήρε τη δουλειά τόσων μηνών των εργαζομένων στη ΓΓΑ, επαναλαμβάνοντας, για πολλοστή φορά, ότι το Μητρώο «δεν κλείνει, είναι μια δυναμική και συνεχής διαδικασία που δεν αποκλείει κανέναν» και προέτρεψε όσα σωματεία δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την κατάθεση των αιτήσεων τους να το κάνουν, καθώς «το αθλητικό οικοδόμημα στη χώρα μας μπαίνει σε τάξη».

Επίσης, ο Αυγενάκης ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία για την υπογραφή με τη Lamda Development της «Σύμβασης Εργασιών Αναβάθμισης/Ανακατασκευής και Νέων Κατασκευών» στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, που υπογράφτηκε χτες στο ΟΑΚΑ και προβλέπει εντός πέντε μηνών τη δημιουργία τεσσάρων νέων λειτουργικών κολυμβητικών δεξαμενών και άλλες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, οι οποίες ξεκίνησαν κιόλας από σήμερα!


Εξέφρασε, μάλιστα, τη χαρά και την ικανοποίησή του που το όραμα και το σχέδιο για την αξιοποίηση και ανάπτυξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου, όπως αρμόζει και του αξίζει «το ΟΑΚΑ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων».