Πέτσας: «Καμία χαλάρωση των μέτρων τις γιορτές, δεν αλλάζει το ωράριο κυκλοφορίας»

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ΣΚΑΪ για μέτρα ενόψει των γιορτών.

Πέτσας: «Καμία χαλάρωση των μέτρων τις γιορτές, δεν αλλάζει το ωράριο κυκλοφορίας»

Όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορoνοϊού, αλλά σε ορισμένες περιοχές ίσως να χρειαστεί αυστηροποίηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας σημειώνοντας ότι το ωράριο κυκλοφορίας θα παραμείνει αυστηρά ως έχει, ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα στηρίζει την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αναφερόμενος στις γιορτές ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο και «να μην ανοίγουμε τις επαφές μας».

«Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη της τήρησης των μέτρων παράλληλα με το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς, καλώντας τους πολίτες που κλείνουν ραντεβού για εμβόλιο, να προσέρχονται και να μην το απορρίπτουν.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της εταιρείας Pfizer θα φθάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί πρώτος.

Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως εάν τα μέτρα τηρούνται, αποδίδουν και δεν υπάρχει λόγος να παραταθούν.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό μέτρο τα δωρεάν μαζικά γρήγορα τεστ για τον κορoνοϊό. Όπως εξήγησε, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα.

Κορονοϊός: Δημιουργία πλατφόρμας για χιλιάδες τυχαία δωρεάν τεστ (vid)

Από την πλευρά του ο , καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αναφέροντας περιοχές για τις οποίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές είναι η Δ. Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαΐα, η Θάσος και η Λάρισα.

Οι περιοχές αυτές υπογράμμισε πως έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα. «Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Γενάρη είπε πως «τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή την στιγμή».

Επιπλέον υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας.

Με την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, ζητώντας ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Μας ανησυχούν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος», είπε, προσθέτοντας πως «λόγω των μέτρων της μάσκας και της απόστασης και του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχουν μειωθεί τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας».

Πηγή: naftemporiki.gr