Συλλήψεις κατασκόπων σε Ρόδο και Κομοτηνή

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σήμερα από τον Ανακριτή Ρόδου και  εκτελέστηκε το πρώτο σε βάρος του 35χρονου γραμματέα του Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο, με την σύλληψή του στην οικία του. Ακολούθησε το ένταλμα και η σύλληψη του 55χρονου στρατολογημένου από τον γραμματέα, μάγειρα, στην οικία του στην Κομοτηνή.

Συλλήψεις κατασκόπων σε Ρόδο και Κομοτηνή

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απολογίας τους στον Ανακριτή, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για κατασκοπεία και περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων, κατά συναυτουργία, με τα επιβαρυντικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε βάρος τους και την ομολογία του μάγειρα, οδήγησαν την Δικαιοσύνη στην έκδοση των σχετικών ενταλμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των συλλήψεων θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα και Ανακριτή για την εκτέλεσή τους και για την απόφαση αν θα προφυλακιστούν ή θα λάβουν περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 35χρονος Έλληνας μουσουλμάνος με καταγωγή από Ροδόπη είχε εδώ και αρκετά χρόνια μπει στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ για την δημόσια και ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης που προωθεί μία μειονότητα ατόμων φιλικά προσκείμενη στις εδώ και χρόνια προκλητικές δραστηριότητες του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, εν αντιθέσει με την φιλήσυχη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Εδώ και δύο χρόνια προσελήφθη στην θέση του γραμματέα στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου και μάλιστα γνώρισε στο νησί και παντρεύτηκε Ελληνίδα χριστιανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., ο 35χρονος δραστήριος «γραμματέας» ενημερώθηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι ένας 55χρονος συμπατριώτης του από την Θράκη εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος- Καστελόριζο και είδε την «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα που θεωρεί πατρίδα του, ειδικά μεσούσης μία θερμής περιόδου όπου οι στόλοι και των δύο χωρών είναι διαρκώς αντιμέτωποι σε καθεστώς ψυχρού πολέμου στην επίμαχη περιοχή.

Προσέγγισε τον συντοπίτη του μάγειρα ο οποίος συμπαθούσε το κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης αλλά ουσιαστικά πρώτη φορά έμπαινε στον «χορό των κατασκόπων». Με θερμά λόγια και νουθεσία υπέρ πίστεως και μητέρας πατρίδος Τουρκίας, δεν άργησε ο «γραμματέας» να πείσει τον μάγειρα και να τον στρατολογήσει, όπως ο δεύτερος ομολόγησε μετά από πολύωρη ανάκριση και αφού του εξήγησαν οι αστυνομικοί ότι ήταν μάταιο να αρνείται οτιδήποτε αφού υπήρχαν αποδείξεις για την προδοσία του.

Από τον Αύγουστο λοιπόν αρχικά ξεκίνησε να δίνει πιο ανώδυνες πληροφορίες με γενικότητες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει με το κινητό του τις οχυρωματικές θέσεις των νησιών, τις μετακινήσεις των στρατευμάτων, τους σχηματισμούς του ελληνικού στόλου και έχοντας πρόσβαση στο πλοίο, κατέληξε ακόμα πιο συγκεκριμένος, δίνοντας αριθμούς αναγνώρισης πλοίων ακόμα και τα ονόματα Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και προσωπικού μονάδων που χρησιμοποιούσαν το πλοίο της γραμμής για να μετακινηθούν στις θέσεις που λάμβαναν διαταγές να παρουσιαστούν…

Εδώ και μήνες αξιωματικοί της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας παρακολουθούσαν στενά τους δύο μουσουλμάνους και τους έχουν καταγράψει σε πλήθος συναντήσεων που είχαν πάντα σε δημόσιους χώρους και όχι εντός του Προξενείου για την ανταλλαγή και παράδοση φωτογραφιών και απόρρητων πληροφοριών, ενώ έχουν καταγραφεί και συνομιλίες τους. Στη συνέχεια, ο «γραμματέας» που λειτουργούσε ως ενεργός πράκτορας πήγαινε στην Υπηρεσία του και από εκεί όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αυτές πληροφορίες κατέληγαν στον ενδιαφερόμενο αποδέκτη τους.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και των δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεία, στη Ρόδο, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οποία κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για ενδελεχή ανάλυση και αποκάλυψη των περιεχομένων τους, που ενδεχομένως να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις έρευνες των Αρχών.

Η έρευνα συνεχίζεται ειδικά για τον γραμματέα του τουρκικού Προξενείου, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε τυχόν προσεγγίσει και στρατολογήσει και άλλα άτομα με τον ίδιο ή παρόμοιο σκοπό.

Πηγή: News247.gr