Κορονοϊός: Από τις 27/12 ο εμβολιασμός στην Ε.Ε. - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στις χώρες της Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Κορονοϊός: Από τις 27/12 ο εμβολιασμός στην Ε.Ε. - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην ΕΕ θα ξεκινήσει στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε με ένα tweet η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέρχεται στις 21 Δεκεμβρίου για να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι θα δώσει την έγκρισή της για την διάθεση του εμβολίου εντός των επομένων δύο ημερών, έπειτα από μελέτη της γνωμοδότησης του EMA και την διαβούλευση με τα 27 κράτη μέλη.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης: στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προστατεύουμε τους πολίτες μας και είμαστε πιο δυνατοί μαζί», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ' αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι το πρώτο που έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές δυτικών χωρών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει συμφωνίες για επτά εμβόλια κατά της Covid-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει φυσικά και την έναρξη τους στην Ελλάδα. Η Ε.Ε. έχει ήδη διαμηνύσει ότι το πλάνο της είναι να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει τονίσει ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στη χώρα μας από το νέο έτος, όπερ σημαίνει θα ξεκινήσουν κατά το ίδιο διάστημα με την υπόλοιπη Ευρώπη και στη χώρα μας