Κικίλιας: Προς σφράγισμα Δυτ. Αττική Κοζάνη, Δράμα, Πιερία, Ροδόπη, Ξάνθη, Λάρισα, Γρεβενά, Πέλλα

Το ενδεχόμενο «σκλήρυνσης» των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διασποράς του κορονοϊού έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σχέδιο για ολικά τοπικά lockdown στις «κόκκινες» περιοχές προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας. Προς σφράγισμα Δυτ. Αττική Κοζάνη, Δράμα, Πιερία, Ροδόπη, Ξάνθη, Λάρισα, Γρεβενά, Πέλλα

Κικίλιας: Προς σφράγισμα Δυτ. Αττική  Κοζάνη, Δράμα, Πιερία, Ροδόπη, Ξάνθη, Λάρισα, Γρεβενά, Πέλλα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για επιβολή σκληρών τοπικών lockdown όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου.

Αρχικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας κι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά για την Κοζάνη και τη δυτική Αττική.

"Εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα", είπε ο υπουργός εννοώντας πως αν χρειαστεί, θα παρθούν σκληρότερα μέτρα σε όποιες περιοχές κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Επισημαίνοντας "την πολλή μεγάλη πίεση που δέχεται η Ευρώπη και τα μέτρα τα οποία έρχονται να πάρουν μια σειρά από χώρες για την αναχαίτιση του κορονοϊού" ο κ. Κικίλιας τόνισε πως "ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί".

Ξεκινά η καταγραφή για τους εμβολιασμούς

"Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες" επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη πως ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία που θέλουν να εμβολιαστούν. "Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, θα ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους", είπε.

"Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών μολύνσεων" συνέχισε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων. "Η λέξη ελευθερία τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε την ζωή μας πίσω" είπε για την κωδική ονομασία της προμήθειας εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλιο. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς.

Σχέδιο για ολικά τοπικά lockdown στις «κόκκινες» περιοχές

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στο τραπέζι το σενάριο της σκλήρυνσης των μέτρων σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.

"Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

"Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα - και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις -στις οποίες θα αναφερθεί και συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας το απόγευμα- αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου".

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις "κόκκινες" περιοχές, ο κ. Πέτσας είπε: "Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας».

thetoc.gr