Πέτσας: Παράταση lockdown πέρα από τις 7/12 - Ανοίγουν κομμωτήρια- Κλειστά ξενοδοχεία, χιονοδρομικά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε παράταση του lockdown.Τι είπε για κομμωτήρια, σχολεία, χειμερινούς προορισμούς. 

Πέτσας: Παράταση lockdown πέρα από τις 7/12 - Ανοίγουν κομμωτήρια- Κλειστά ξενοδοχεία, χιονοδρομικά

Ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown απομακρύνεται, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο», σημείωσε.

«Απομακρύνεται η 7η του Δεκέμβρη και θα χρειαστεί να πάμε λίγο αργότερα. Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα γίνουν αυτές οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας», είπε ο κ. Πέτσας στην τηλεόραση του Mega.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν κάποιοι τομείς, αν δηλαδή θα προηγηθούν τα σχολεία, το λιανεμπόριο ή η εστίαση, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.

Τόνισε όμως ότι θα ανοίξουν σε διακριτές φάσεις, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση δήλωσε πως τα κομμωτήρια θα ανοίξουν σύντομα, προσθέτοντας ότι το σύντομα είναι κάπως σχετικό στις μέρες μας.

Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για τα σχολεία, πρόσθεσε. «Αν δεν υπάρχει μέχρι τότε εισήγηση, θα ζητηθεί», τόνισε. Με αυτά τα δεδομένα πάντως, για τα σχολεία και το λιανεμπόριο επανέλαβε ότι απομακρύνεται η πιθανότητα της 7ης Δεκεμβρίου, σημείωσε.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενέχουν ένα σημαντικό ποσοστό κινδύνου και το άνοιγμά τους θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα χαλάρωσης. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανένωση οικογενειών, μετατοπίζοντας όμως τις ανακοινώσεις για το τέλος της εβδομάδας.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να λειτουργήσουν αυτήν την περίοδο χειμερινοί προορισμοί- ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα, απάντησε «πολύ δύσκολο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως δεν υπάρχει εισήγηση για Χριστούγεννα «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με κάθε περιοχή, τονίζοντας πως σημαντικό είναι να πέσει το επιδημιολογικό επίπεδο γενικά στην επικράτεια.

Γεωργιάδης: «Για τα εποχικά είδη...»

Την εκτίμηση πως το lockdown δεν μπορεί να αρθεί, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο, όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς, επαναλαμβάνοντας πως μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Αναφέροντας ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχικά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» , είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ακούει τους ειδικούς, καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται και πρόσθεσε πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα, εάν αυτό πουν οι ειδικοί.

Σχετικά με την κριτική περί καθυστέρησης στη λήψη περιοριστικών μέτρων, τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να το παίζει «μετά Χριστόν προφήτης» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς. Τέλος, όταν ζητήθηκε από τον υπουργό να σχολιάσει δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας απάντησε ότι «σε εμένα δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση, κανένας από αυτούς που αναφέρατε».