EKTAKTO: Συμφωνία για το Σκοπιανό ανακοίνωσε ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο

Έχουμε συμφωνία: με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το αποτέλεσμα των συνομιλιών του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αμέσως μετά το τηλεφώνημα με τον Ζάεφ.

EKTAKTO: Συμφωνία για το Σκοπιανό ανακοίνωσε ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «πριν λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια, για τη διαφορά που έχουν οι δυο χώρες για την ονομασία», προσθέτοντας ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες. Δηλαδή, προβλέπει «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία προβλέπει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αλλάξουν το συντάγμά τους τη συνταγματική ονομασία. Το βασικό είναι ότι η συμφωνία προβλέπει και αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές» και υπογράμμισε ότι «με αυτή τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας», επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. «γιατί στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν πτυχές της κληρονομιάς μας».

Η συμφωνία ανέφερε ο πρωθυπουργός «θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσεις τις βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που προφανώς κατοχυρώνει τις θέσεις και τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει». Άρα στο εξής αυτή η συμφωνία που αποτελεί θετική εξέλιξη για την περιοχή μας θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τους γείτονες μας
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «eίναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.

«Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: Το Ποντίκι