Στις 6 φιναλίστ για το βραβείο «Προσβάσιμη Πόλη 2021» η Κομοτηνή! (pics)

Ο Δήμος Κομοτηνής πέρασε στην τελική εξάδα για το βραβείο «Προσβάσιμη Πόλη 2021» της ΕΕ - Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ανάπτυξης Κίμων Λεχούδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης μιλούν για τη σημασία της διάκρισης

Στις 6 φιναλίστ για το βραβείο «Προσβάσιμη Πόλη 2021» η Κομοτηνή! (pics)

Στην τελική εξάδα για το βραβείο «Προσβάσιμη Πόλη 2021» της ΕΕ πέρασε ο Δήμος Κομοτηνής, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 1 Δεκεμβρίου.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, που δίνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Πολιτικής, αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πόλεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους, προάγει την ισότιμη πρόσβαση στην αστική ζωή για τα άτομα με αναπηρία και παρέχει στις τοπικές αρχές τη δυνατότητα προώθησης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Η Κομοτηνή υπέβαλε πριν από περίπου ένα μήνα την πρότασή της, και τώρα πέρασε στην τελική φάση, μαζί με πέντε άλλες πόλεις: την Φλωρεντία από την Ιταλία, το Bremerhaven από την Γερμανία, την Gdynia και το Poznan από την Πολωνία και το Jönköping από την Σουηδία, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 1 Δεκεμβρίου.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κάθε χρόνο σε τρεις πόλεις: πρώτη (μοναδική νικήτρια του τίτλου «Προσβάσιμη Πόλη» για ένα συγκεκριμένο έτος), δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ φέτος θα απονεμηθεί και ειδική μνεία για την προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες κατά την Πανδημία.

Γιάννης Γκαράνης: «Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, η πρόταση του Δήμου είναι αποτέλεσμα «συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας» των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και συλλόγων και φορέων της περιοχής που δραστηριοποιούνται στο αναπηρικό κίνημα, και περιλαμβάνει τόσο το αστικό περιβάλλον (πχ. δρόμους) όσο και τις δημοτικές υποδομές προσβασιμότητας, καθώς και σχετικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, αλλά και τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί με δημόσιους φορείς και συλλόγους.

Σκοπός της πρότασης του Δήμου Κομοτηνής είναι όπως εξήγησε ο ίδιος να αναδειχθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί αναφορικά με την προσβασιμότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά και η περαιτέρω ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, ούτως ώστε όπως τόνισε «να αγαπήσουν την πόλη μας και να γίνουν συμμέτοχοι στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή αλλά και οι συνεργαζόμενοι φορείς, ώστε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο και κυρίως να την κάνουμε ακόμα πιο προσβάσιμη».

Ταυτόχρονα όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, ο κ Γκαράνης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων συνεργειών που μπορεί να προκύψουν από την αξιολόγηση της πρότασης, τονίζοντας ωστόσο πως ανεξαρτήτως της τελικής θέσης της Κομοτηνής στον σχετικό διαγωνισμό, «η συμπερίληψή μας στις έξι πιο προσβάσιμες πόλεις της Ευρώπης ανάμεσα σε πενήντα συμμετοχές, αποτελεί από μόνη της τιμή και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε το σχέδιό μας ώστε να κάνουμε την πόλη μας ακόμα πιο προσβάσιμη και φιλική στα άτομα με αναπηρία».

Κίμωνας Λεχούδης: «Η διάκριση αυτή επιβεβαίωση αυτό που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε, προασπίζουμε και δουλεύουμε προς την ενίσχυσή του, το ότι η Κομοτηνή αποτελεί πόλη πρότυπο προσβασιμότητας»

Στα μόνο θετικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η συνέργεια και η συμμετοχή όλων, και αποδεικνύεται από την εν λόγω διάκριση, στάθηκε με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ανάπτυξης κ. Κίμων Λεχούδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που έγινε για την κατάθεση και την ενίσχυση της πρότασης για τη συμμετοχή της πόλης στον εν λόγω διαγωνισμό, μέσα και από την καταγραφή όλων όσων έχουν γίνει και σε επίπεδο δράσεων και σε επίπεδο έργων την τελευταία δεκαετία για να τονίσει πως η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει «αυτό που εδώ και χρόνια εμείς γνωρίζουμε στην πράξη και δουλεύουμε συνεχώς προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσή του, το ότι η Κομοτηνή αποτελεί πρότυπο προσβασιμότητας για όλη την Ελλάδα».

Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: «Η διάκριση αυτή, ο καλύτερος τρόπος να “πιστοποιήσουμε” το ότι η Κομοτηνή αποτελεί μία από τις πιο προσβάσιμες πόλεις της Ελλάδας»

Για την ιδέα της συμμετοχής στον διαγωνισμό, που όπως εξήγησε, υπάρχει στο μυαλό των στελεχών του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» εδώ και αρκετά χρόνια, από την πρώτη στιγμή υλοποίησης του διαγωνισμού, με στόχο η Κομοτηνή να πρωτοστατήσει στα ελληνικά δεδομένα ως προς την «πιστοποίησή» της και επισήμως ως μία από τις πιο προσβάσιμες πόλεις στην Ελλάδα, και δη με την «σφραγίδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέσα από έναν τόσο «αυστηρό» ως προς τα κριτήρια επιλογής διαγωνισμό στάθηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία τεράστια επιτυχία, επισημαίνοντας με την σειρά του τη συλλογική προσπάθεια που έγινε από το σύνολο των «εμπλεκομένων», προεξάρχοντος του Δήμου Κομοτηνής και των τεχνικών υπηρεσιών του, για να τονίσει ωστόσο πως «αποτελεί μια συλλογική δουλειά της κοινωνίας της Ροδόπης».

Ως προς το πώς θα πρέπει η Κομοτηνή να «αξιοποιήσει» τη διάκριση αυτή, ο κ. Ταξιλδάρης υπογράμμισε πως «πρώτα απ’ όλα θα βοηθήσει ώστε να γίνει η Κομοτηνή πραγματικό παράδειγμα για τις άλλες πόλεις της Ελλάδος, ως προς τους τρόπους εκείνους που μπορεί να βελτιωθεί η προσβασιμότητα για τους εμποδιζόμενους ανθρώπους σε κάθε πόλη, και να δείξει ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Γιατί αν μπορεί να τα καταφέρει η Κομοτηνή, που δεν έχει τουριστική “αίγλη” και δεν είναι στο κέντρο γιατί να μην το πετύχουν και άλλοι δήμοι;». «Από εκεί και πέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για αναδειχθεί και να προβληθεί η πόλη μας για λόγους τουριστικούς, επενδυτικούς κ.ο.κ, καθώς μπορεί η Κομοτηνή να μην φημίζεται για χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την γεωγραφική της θέση, αλλά αποδεικνύει πως η τόσο ανθρώπινη και εύκολη διαβίωση στην καθημερινότητα την κάνει ακόμα πιο όμορφη και ξεχωριστή» συνέχισε ο ίδιος για να τονίσει επίσης πως «αποτελεί και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επικοινωνήσουμε ακόμα περισσότερο πρώτα απ’ όλα προς τους ντόπιους συνανάπηρους ανθρώπους και σε όλη την Ελλάδα ότι είναι ευκαιρία να συνεχίσετε την ζωή σας και να ζήσετε την ζωή σας ανεξαρτήτως της βλάβης ή της αναπηρίας που μπορεί να έχετε».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, ήτοι τους κ.κ. Δέσποινα Πάσου, Κίμωνα Λεχούδη, Δήμο Ισπικούδη και Δημήτρη Γκαρτσώνη, αλλά και τα στελέχη του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» καθώς όπως υπογράμμισε «δίχως την βοήθεια και την συμβολή τους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την επιτυχία».

Πηγή: paratiritis-news.gr