Διπλό επίδομα τα Χριστούγεννα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι. Για "πετσόκομμα" του δώρου Χριστουγέννων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλό επίδομα τα Χριστούγεννα για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Την καταβολή διπλού επιδόματος για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το Δεκέμβριο ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης, οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας.

Πρόκειται για το βοήθημα που είχε ανακοινώσει από την Βουλή την Περασμένη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Αφορά 482335 δικαιούχους σε 256.552 νοικοκυριά που ζόύν με εισόδημα κοντά στο εισόδημα της φτώχειας. Ως γνωστό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κλιμακώνεται από τα 200 ευρώ για τον άγαμο δικαιούχο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος τους νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί.

Με τα δεδομένα αυτά το Δεκέμβριο θα καταβληθούν 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς και παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί ,800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το ΚΕΑ . Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Επίσης ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την υλοποίηση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί της περασμένη εβδομάδα ενόψει του δεύτερου lockdown της οικονομίας

Συγκεκριμένα:

  • Την προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις και την , αναλογική, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπολογιζόμενων επί του ονομαστικού μισθού.
  • Τη δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών Το μέτρο ψηφίστηκε προχθές
  • Τη συνέχιση της αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων και την κάλυψη μέρους των δόσεων από το πρόγραμμα Γέφυρα με τις τράπεζες να έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
  • Την υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.
  • Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας. Το μέτρο νομοθετήθηκε την Τρίτη.
  • Την αναστολή κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
  • Τη μη καταχώρηση σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6 Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.
  • Την έναρξη του 4 κύκλου της επιστρεπτέα προκαταβολής με προϋπολογισμός 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία το 50% θα είναι επιδότηση.

Αχτσιόγλου: "Ντράπηκε η ντροπή με τις νέες ανακοινώσεις"

Οι ανακοινώσεις των Σταϊκουρα και Βρούτση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η κα Αχτσιόγλου έκανε λόγο για "υποτιθέμενα μέτρα στήριξης"

Σήμερα ντράπηκε και η ντροπή, με τις υποτιθέμενες «νέες ανακοινώσεις και εξειδικεύσεις» δήθεν εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, από τους κυρίους Σταϊκούρα και Βρούτση. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ξανά, για τρίτη φορά, τα ίδια υποτιθέμενα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το μοναδικό καινούργιο που είπαν είναι ότι αντί για μέρισμα στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους που χειμάζονται από την κρίση, θα εφαρμόσουν ένα μέτρο αξίας 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,03% ΑΕΠ. Ούτε τα μισά, δηλαδή, από όσα έδωσαν στα ΜΜΕ και σκόπευαν να χαρίσουν στα φιλικά τους ΚΕΚ με το «σκόιλ ελικίκου».

Για το δε δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, αυτοθαυμαζόμενος για τις μεγάλες του επιτυχίες, το πετσόκομμά του. Και εις ανώτερα", αναφέρει η κα Αχτσιόγλου.

πηγή: news247.gr