Έως και τρία εμβόλια για τον κορονοϊό έως την Πρωτοχρονιά

Έως την Πρωτοχρονιά ενδέχεται να έχουμε δύο ή τρία εμβόλια για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον σερ Τζον Μπελ, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που συμβουλεύουν τη βρετανική κυβέρνηση. 

Έως και τρία εμβόλια για τον κορονοϊό έως την Πρωτοχρονιά

«Δεν θα μου έκανε εντύπωση εάν φτάναμε στην Πρωτοχρονιά με δύο ή τρία εμβόλια, όλα των εκ οποίων θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν», είπε ο Μπελ, αφότου η Pfizer γέννησε ελπίδες για μια σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα, με την ανακοίνωση ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι κατά 90% αποτελεσματικό.

Ο Μπελ υπολόγισε στο 70-80% τις πιθανότητες οι ευπαθείς ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν εμβολιαστεί έως το Πάσχα, εκτός και εάν οι αρχές «τα θαλασσώσουν» με τη διανομή των εμβολίων.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως έχει ήδη ειδοποιήσει το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) να είναι σε ετοιμότητα για τη διανομή του εμβολίου της Pfizer από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Τόνισε, παρόλα αυτά, ότι κανένα εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει έως ότου η κυβέρνηση να είναι σίγουρη για την ασφάλειά του.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η διανομή του εμβολίου θα είναι «μία κολοσσιαία επιχείρηση», για την οποία το NHS και ο στρατός θα δουλέψουν νύχτα-μέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Από τις αρχές του επόμενου μήνα, αναμένεται να αρχίσει στη Βρετανία ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ξεκινώντας από το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε δομές παροχής φροντίδας. Εάν το εμβόλιο της Pfizer πάρει το πράσινο φως από τη βρετανική αρχή φαρμάκων, τότε οι πρώτοι Βρετανοί αναμένεται να εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Καθημερινή