Το σχέδιο της Λαπωνίας για να «σώσει» τα Χριστούγεννα

O Άγιος Βασίλης πίσω από ένα προστατευτικό πλεξιγκλάς, τα ξωτικά με αποστάσεις και μάσκες. Κάπως έτσι μοιάζει η προσπάθεια της Λαπωνίας να «σώσει» τα φετινά Χριστούγεννα.

Το σχέδιο της Λαπωνίας για να «σώσει» τα Χριστούγεννα

Με μια εορταστική περίοδο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτές των προηγούμενων ετών, οι τουριστικοί πράκτορες της Λαπωνίας προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για να «περισώσουν» ό,τι μπορούν από μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν.

Η προσπάθεια τους ενισχύεται από τα νέα «πρωτόκολλα καραντίνας» της Φινλανδίας, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Νοεμβρίου και – παρά το δεύτερο «κύμα» έξαρσης του ιού και τα νέα lockdown στην Ευρώπη -, θα επιτρέπουν επισκέψεις 72 ωρών στη χώρα χωρίς να είναι υποχρεωτική η καραντίνα.

Οι τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέπεται να επισκεφτούν τη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του COVID-19 72 ώρες πριν την αναχώρηση τους.

Η παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας θα απαιτεί αυτο-απομόνωση και πραγματοποίηση δεύτερου τεστ ανίχνευσης. Ωστόσο, οι κανόνες υπόκεινται σε αλλαγές, καθώς η Φινλανδική κυβέρνηση αναδιαμορφώνει συνεχώς τα σχέδια της.

«Τα Χριστούγεννα φέτος δεν ακυρώνονται», αναφέρει η Σάνα Καρκάινεν, διευθύνων σύμβουλος του Visit Rovaniemi, του επίσημου «σπιτιού» του Άγιου Βασίλη που βρίσκεται ψηλά, πάνω από τον Αρκτικό κύκλο στη Φινλανδική Λαπωνία.

«Αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αλλά είμαι βέβαιη ότι οι ταξιδιώτες που θα έρθουν τελικά εδώ θα το απολαύσουν», προσθέτει.

Η Καρκάινεν τονίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή δουλεύουν αδιάκοπα από το καλοκαίρι προκειμένου να είναι έτοιμες για την τουριστική περίοδο, διασφαλίζοντας ότι ακολουθούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά γράμμα.

«Μαζί με την περιοχή του νοσοκομείου της Λαπωνίας έχουμε δημιουργήσει ένα Covid-safe ταξιδιωτικό μοντέλο. Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο τουριστικών παροχών και προορισμών εδώ στη Λαπωνία και έχουν όλοι εμπλακεί».

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσουμε με αυτόν το τρόπο και φυσικά αυτό είναι ένα από το μηνύματά μας προς τους επισκέπτες, ότι πραγματοποιούμε δηλαδή τα πάντα για να κάνουμε τουρισμό ασφαλή», προσθέτει.

Εκτός από τον Άγιο Βασίλη και τα ξωτικά θα υιοθετήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο, η Καρκάινεν φοβάται ότι η αυστηρή χρονική προθεσμία των 72 ωρών μπορεί να αποτρέψει πολλούς τουρίστες από το να επισκεφτούν την Λαπωνία.

«Οι 72 ώρες είναι μια πολύ σύντομη διαμονή για τη Λαπωνία», τονίζει. «Συνήθως μένουν για περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες. Στόχος μας πάντα ήταν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι πλήρως τον προορισμό, πράγμα που σημαίνει ότι η διαμονή έτεινε να είναι μεγαλύτερη και τα ταξίδια φυσικά πιο βιώσιμα».

Παρ’ όλα αυτά, οι αερομεταφορείς έχουν τροποποιήσει τα χρονοδιαγράμματά τους, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν όλα τα διάσημα αξιοθέατα της περιοχής, προτού επιστρέψουν στο αεροδρόμιο «πάνω στην ώρα» για την αναχώρησή τους.

Ο Αλιστερ ΜακΛίν, διευθύνων σύμβουλος της Artisan Travel Company, που πραγματοποιεί ταξίδια στην περιοχή, λέει ότι έχει εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο η Φινλανδία προσαρμόζεται στην όλη κατάσταση.

«Η Φινλανδική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με εκπροσώπους του τουρισμού από τη Λαπωνία για να επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ του ελέγχου της εξάπλωσης του ιού και της δυνατότητας να λειτουργήσει η – ζωτικής σημασίας – τουριστική βιομηχανία με ασφάλεια», αναφέρει.

Ο Σιμόν Λιντς, διευθυντής πωλήσεων στο Scott Dunn είναι επίσης αισιόδοξος. «Η επόμενη σεζόν φαίνεται πολλά υποσχόμενη για τη Φινλανδική και τη Σουηδική Λαπωνία», τονίζει.

«Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε στα σίγουρα ότι ο Άγιος Βασίλης ή τα ξωτικά του δεν θα φορούν μάσκες», λέει ο ΜακΛίν.

«Πιστεύουμε όμως ότι μετά τον απίστευτο τρόπο με τον οποίο ο καθένας προσαρμόστηκε στη νέα κανονικότητα του 2020, το να πραγματοποιήσει αξέχαστες, μαγικές διακοπές στο τέλος του έτους θα είναι μια εξαιρετική επιβράβευση – ακόμη και με μερικά επιπλέον μέτρα ασφαλείας», προσθέτει.

Οι επισκέψεις του Άγιου Βασίλη φέτος θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά

Κάποιοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν αποφασίσει ότι – με φόντο τους συνεχώς μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς -, η μετάβαση σε μια εικονική προσέγγιση είναι η μόνη λύση.

Έτσι, μετά από έναν χρόνο «γεμάτο» βιντεοκλήσεις για εργασία ή επικοινωνία, φαίνεται προφανές ότι ο Άγος Βασίλης πρέπει να «μεταφερθεί» στην οθόνη.

Η εταιρεία Santa’s Lapland, η οποία «ειδικεύεται» σε ταξιδιωτικά πακέτα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προσφέρει τώρα βίντεο με τον Άγιο Βασίλη «ζωντανά από τη Λαπωνία» για 85 ευρώ για οικογένειες με έως τέσσερα παιδιά.

Οι κλήσεις διαρκούν δέκα λεπτά και περιλαμβάνουν μια ξενάγηση στην καμπίνα του Άγιου Βασίλη πριν η οικογένεια συναντήσει τον ίδιο.

Η εταιρεία ανέστειλε τα ταξίδια της για το 2020 μετά τα αυστηρότερα ταξιδιωτικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Με τους περιορισμούς να αυξάνονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πως θα κρατήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων του 2020 ζωντανή», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Santa’s Lapland, Πολ Κάρτερ.

«Ενώ τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ενθουσιασμό ενός ταξιδιού στη Λαπωνία και μιας επίσκεψης στον Άγιο Βασίλη, οι οικογένειες θα μπορούν να πάρουν μια γεύση από την μαγεία της Λαπωνίας φέτος τα Χριστούγεννα», προσθέτει.

Με το βλέμμα στο 2021

Το Santa’s Lapland έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει ταξιδιωτικά πακέτα για το 2021, τονίζοντας ότι πολλοί από τους πελάτες που έχασαν φέτος την ευκαιρία να επισκεφτούν το χωριό του Άγιου Βασίλη, απλώς έκαναν κράτηση για τα επόμενα Χριστούγεννα.

Η Τζούλι Κένιον από τη Lapland Experiences λέει ότι αυτή η τάση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για όσους θέλουν να έχουν κάτι να περιμένουν για τους επόμενους 12 μήνες.

«Μερικοί από τους συνεργαζόμενους ταξιδιωτικούς πράκτορες έχουν αναστείλει εντελώς τα φετινά χριστουγεννιάτικα προγράμματα και έχουν μετακινήσει τις κρατήσεις των περισσότερων πελατών τους για το 2021. Επομένως, για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη Λαπωνία τον Δεκέμβριο του 2021, είναι σημαντικό να κάνουν κράτηση από τώρα καθώς η ζήτηση θα είναι πολύ υψηλή το επόμενο έτος. Έχω ήδη μεταφέρει πελάτες στο 2021 και οι προορισμοί είναι περιορισμένοι για αυτόν τον τύπο ταξιδιού», αναφέρει.

«Εάν τα ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 είναι αδύνατα, το επίκεντρο θα αλλάξει στο 2021 και θα διασφαλίσω ότι όλοι οι πελάτες του 2020 θα πραγματοποιήσουν εκ νέου κράτηση και θα συμβουλεύσω όσους ενδιαφέρονται για να κάνουν κράτηση για διακοπές στη Λαπωνία το επόμενο έτος, να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν», προσθέτει.

Στο Ροβανιέμι, η Καρκάινεν ελπίζει επίσης ότι το 2021 θα αποτελέσει μια ώθηση. «Σίγουρα ατενίζουμε με αισιοδοξία την επόμενη σεζόν και την επόμενη χειμερινή περίοδο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος τώρα. Μόλις ο κόσμος ανακάμψει, νομίζω ότι η τουριστική ανάπτυξη θα είναι και πάλι εδώ».

Προς το παρόν, όμως, η «σωτηρία» των φετινών Χριστουγέννων εξαρτάται από το αν η Φινλανδία θα διατηρήσει τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα κάνει τους φαν του Άγιου Βασίλη να τον κοιτάζουν πίσω από το πλεξιγκλάς και να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης του COVID-19 πριν από την πτήση.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα Χριστούγεννα του 2020 δεν έχουν τελικά ακυρωθεί…

Πηγή: travelestate.gr