ΠΟΥ για κορονοϊό: «Αλλάζει η πορεία από Μάρτιο...» (pics)

Ενθαρρυντικά μηνύματα εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή το εμβόλιο της Pfizer για την εξάλειψη της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Μάρτιος του 2021 αποτελεί το χρονικό ορόσημο για την ολική επαναφορά της ανθρωπότητας στην κανονικότητα.

ΠΟΥ για κορονοϊό: «Αλλάζει η πορεία από Μάρτιο...» (pics)

Για θεμελιώδη αλλαγή της πορείας του κορονοϊού από τον Μάρτιο κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην πρώτη του αντίδραση για την ανακοίνωση της Pfizer σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του ΠΟΥ, Μπρους Άιλγουρντ, χαρακτήρισε επίσης τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Pfizer ως «πολύ θετικά», προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά.

Ο ίδιος αξιωματούχος μίλησε πάντως και για μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να κυκλοφορήσουν το 2021 τα προϊόντα κατά του Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε νωρίτερα ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γεμπρεχεσούς, έγραψε στο twitter: «Καλωσορίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα από την Pfizer και την BioNTech και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και συνεργάτες που αναπτύσσουν νέα, ασφαλή και αποτελεσματικά εργαλεία για να νικήσουμε τον Covid-19».

«Φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας, σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φτάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν», σημείωσε.

Οι ανακοινώσεις της Pfizer επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν: «Υπέροχα νέα από Pfizer και BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του Covid-19», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί!».

Ανακοίνωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις» και τόνισε: «Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον εν τω μεταξύ».

Και στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020. Η χώρα έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioΝTech -ένα από τα έξι για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία.

Πάρτι και στις αγορές

Τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer πυροδότησαν κλίμα ευφορίας και στις αγορές.

Τράπεζες, εταιρείες ταξιδίων και πετρελαϊκές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ανοδικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.

Κλάδοι που είχαν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα lockdowns, τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού πρωταγωνιστούν στο σημερινό ράλι των χρηματιστηριακών αγορών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται σε υψηλά οκταμήνου και τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ.

Ισχυρό μπαράζ αγορών καταγράφηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο.