Και τώρα, δηλαδή, τελειώσαμε με τον Τραμπ;

Η Ειρήνη Στεφανάκη σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Και τώρα, δηλαδή, τελειώσαμε με τον Τραμπ;

Ίσως οι πιο επεισοδιακές και κρίσιμες αμερικανικές εκλογές των τελευταίων ετών οδηγούνται (;) αισίως στο τέλος τους, με τον Τζο Μπάιντεν να παίρνει το χρίσμα για να γίνει o 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα επώδυνοι για την Αμερική, αφού ο κορονοϊός χτύπησε και συνεχίζει να χτυπάει τη χώρα αλύπητα. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον ιό πλησιάζουν τις 250.000, ενώ σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί τομείς της χώρας επηρεάστηκαν καταστροφικά από την πανδημία. Την ίδια στιγμή τα ζητήματα φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων παραμένουν στο προσκήνιο. Το κλίμα πριν από τις εκλογές ήταν ασυνήθιστα πολωμένο και πολλοί έκαναν λόγο για έναν επερχόμενο νέο αμερικανικό εμφύλιο. Οι πορείες διαμαρτυρίας και οι συρράξεις έγιναν συνηθισμένο φαινόμενο στους αμερικανικούς δρόμους, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πήρε θέση. Δεν προσπάθησε να ενώσει τον λαό του, ως όφειλε. Αντίθετα, δίχασε με τις δηλώσεις και ασχολήθηκε περισσότερο με την επανεκλογή του, παρά με τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας του. Όταν, δε, αντιλήφθηκε ότι ακόμα και πιστοί ρεπουμπλικάνοι τού γύρισαν την πλάτη, προσπάθησε να συσπειρώσει γύρω του την ακροδεξιά, τους συνωμοσιολόγους και όσους ακόμα πιστεύουν ότι δεν φέρει ευθύνη για τις καταστροφικές συνέπειες του κορονοϊού στη χώρα. Δεν έμεινε όμως μόνον εκεί. Αφού τους συσπείρωσε, είχε το θράσος να τους εργαλειοποιήσει, διαμαρτυρόμενος για δήθεν νοθεία των εκλογών. Το σχέδιό του ήταν απλό: ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, ενώ δαιμονοποίησε την επιστολική ψήφο (την οποία αναμενόταν να χρησιμοποιήσουν οι δημοκρατικοί), έναν απόλυτα έγκυρο και νόμιμο τρόπο ψηφοφορίας. Όταν μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων άρχισε να μεγαλώνει το προβάδισμα του Μπάιντεν, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους οπαδούς να πάνε σε εκλογικά κέντρα και να σταματήσουν την καταμέτρηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας!

Ο κόσμος της Αμερικής, όμως, μίλησε και στέλνει τον Τραμπ στο σπίτι του και τον Μπάιντεν στον εκλογικό θώκο. Φυσικά κανείς, ούτε ο Μπάιντεν, δεν θα λύσει τα βαθύτερης φύσεως προβλήματα των ΗΠΑ. Τουλάχιστον, όμως, θα πάρει στα σοβαρά την πανδημία, χωρίς να υπονομεύει την υγεία των πολιτών με ηλίθιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως έκανε ο προκάτοχός του, και θα προσπαθήσει να ενώσει τον λαό του, αντί να τον διχάσει.

Και τώρα, δηλαδή, τελειώσαμε με τον Τραμπ; Δυστυχώς, όχι. Πρώτον, γιατί θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στον Λευκό Οίκο. Δεύτερον, γιατί όσοι τον έκαναν πρόεδρο συνεχίζουν να λένε «πόσο ειλικρινής είναι», πως «το σύστημα τον κυνηγάει» και «δέχεται πόλεμο», πως «έκανε ό,τι μπορούσε για την πανδημία». Ευτυχώς, όμως, αποδείχθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μειοψηφία. Ηχηρή μεν, αλλά μειοψηφία. Γιατί σε αυτόν τον κόσμο ακόμα και η βλακεία έχει τα όριά της.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110