Αμερικανικές εκλογές: Δεν αναγνωρίζει την ήττα του ο Τραμπ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν εννοεί να... χωνέψει την εκλογική ήττα που υπέστη από τον Τζο Μπάιντεν και το διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία.

Αμερικανικές εκλογές: Δεν αναγνωρίζει την ήττα του ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, με ένα σταθερά αντιδραστικό πνεύμα να διαπερνά τα tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του, αλλά και με νομικές προσφυγές που θα κάνει, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του και δεν θα συγχαρεί τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι έχει υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος.

Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες αλλά και τη λαϊκή ψήφο -ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ- συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παρεμποδιστεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο και πως ήταν απλώς θέμα χρόνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος εξακολουθεί να προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά και το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει όλες. Στο Ουισκόνσιν οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν και σε αυτή την πολιτεία και του έχουν ήδη αποδώσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν. Επίσης, προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 2%, στην Αριζόνα (11) με 0,6% και στην Τζόρτζια (16) με 0,2%, με αποτέλεσμα να φτάνει συνολικά τους 306. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει ουσιαστικά 232, καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Θεωρητικά υπάρχει ακόμη μια αβεβαιότητα λόγω των νομικών προσφυγών του Τραμπ, αλλά και των επανακαταμετρήσεων που θα γίνουν σε κάποιες πολιτείες. Ωστόσο είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πηγή: Η Καθημερινή