Τεστ στον μισό πληθυσμό της σε μία μόνο μέρα έκανε η Σλοβακία - Στα 25.850 τα κρούσματα

Ο μισός πληθυσμός της Σλοβακίας πέρασε από τεστ και τα αποτελέσματα έδειξαν πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό 25.850 άνθρωποι. - Η εξέταση έγινε δωρεάν και σε εθελοντική βάση. 

Τεστ στον μισό πληθυσμό της σε μία μόνο μέρα έκανε η Σλοβακία - Στα 25.850 τα κρούσματα

Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός υποβλήθηκε σε τεστ αντιγόνων για την Covid-19 χθες, στη Σλοβακία με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί αυστηρό λοκντάουν.

Ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 5,5 εκατομμύρια και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε χώρα τέτοιου μεγέθους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ χθες το τεστ έκαναν 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνους που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Σήμερα, η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα χθεσινά τεστ. Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

Πηγή: naftemporiki

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας