Κορονοϊός: Πάνω από 50 θετικά τεστ στη Θεσσαλονίκη από τα 1.100 που έχουν γίνει από το πρωί

Από το πρωί σήμερα (29/10) και μέχρι τις 8:00 το βράδυ γίνονται rapid tests στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Έως τώρα τα θετικά στον κορονοϊό που έχουν βρεθεί είναι τουλάχιστον 50 από τα συνολικά 1.100.

Κορονοϊός: Πάνω από 50 θετικά τεστ στη Θεσσαλονίκη από τα 1.100 που έχουν γίνει από το πρωί

Περισσότερα από 50 είναι τα θετικά τεστ για κορονοϊό από τα περίπου 1.100 rapid tests που πραγματοποίησαν από το πρωί σε πολίτες της Θεσσαλονίκης κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Τα τεστ είναι επιδημιολογικά για να δούμε την κατάσταση στην πόλη με τυχαία δειγματοληψία και θα τα συνεχίσουμε μέχρι τις οκτώ το βράδυ. Θα εξετάζουμε συνεχώς για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης. Μίλησα και με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, έχουμε και στα λύματα μια πολύ μεγάλη, επιθετική, αύξηση που δείχνει ότι στις επόμενες ημέρες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων», είπε ο κ. Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει όλοι να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, ανεξαρτήτως της περιοχής».

«Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι, θα έχουμε αρκετά κρούσματα, το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα με στόχο να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη διασπορά και όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη τρία ιατρεία για τη διενέργεια τεστ «ώστε να μην υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία για τεστ» και το ωράριο στα ιατρεία θα επεκταθεί προκειμένου να διενεργούνται ακόμη περισσότερα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε τα καταστήματα να είναι τελικά κλειστά την προσεχή Κυριακή 1 Νοεμβρίου, που αποτελεί την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, ενώ τα επιπλέον μέτρα θα εξειδικευτούν το απόγευμα.

«Η κατάσταση στην πόλη μας προφανώς δεν είναι καλή. Με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ, δέκα κλιμάκια ήρθαν σήμερα και μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει πάνω από χίλια άτομα με την προοπτική να συνεχίσουν. Παράλληλα, θα υπάρχει σε συνεχή βάση η δυνατότητα ελέγχου με ραντεβού των συμπολιτών μας από τα τρία κέντρα τα οποία λειτουργούν», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Είναι μια κατάσταση δύσκολη, αλλά μια κατάσταση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας όλοι μαζί και πιστεύω με πολύ καλό αποτέλεσμα σύντομα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του περί «σχεδίου Μάρσαλ», ξεκαθάρισε ότι έκανε ένα λογοπαίγνιο «θεωρώντας ότι η πόλη όταν έχει χάσει την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού, τη ΔΕΘ και πάμε και τα Χριστούγεννα, η όποια κατάσταση μετά θα έχει να κάνει με μια πολύ μεγάλη οικονομική δυσκολία στην πόλη». «Άρα», συνέχισε, «η επόμενη μέρα για την οποία ένας δήμαρχος θα πρέπει να σκέφτεται είναι πώς θα ανακάμψει, πέρα από τους υγειονομικούς παράγοντες, πώς θα επανακάμψει και οικονομικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας