Βγήκε από το συρτάρι η Διπλή Ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας, Βοτανικού με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ

Η Διπλή Ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού θα περιλαμβάνει νέο γήπεδο ποδοσφαίρου για τον Παναθηναϊκό, αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη και γήπεδο μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο - Τι θα γίνει στη θέση του «Απόστολος Νικολαΐδης», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Βγήκε από το συρτάρι η Διπλή Ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας, Βοτανικού με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ

Η Διπλή Ανάπλαση Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού βγήκε για τα καλά από το συρτάρι όπου παρέμενε για χρόνια. Υστερα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αποφασίστηκε να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε το έργο να είναι έτοιμο έως τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με το «Βήμα», μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αναμένεται να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, του Δήμου και του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ θα ακολουθήσει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μέρος των έργων να μπορέσουν να στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η αποδέσμευση των πόρων συναρτάται με τη συμβασιοποίηση των έργων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Τα υπόλοιπα κονδύλια θα προέλθουν από άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία, αλλά και από την Περιφέρεια Αττικής για έργα που αφορούν κυρίως δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, αποχετεύσεις κ.λπ. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.

Μπακογιάννης: «Χαρά στο τέλος του καλοκαιριού για τους Παναθηναϊκούς» - Τι είπε για Γιαννακόπουλο

Το έργο θα περιλαμβάνει το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό, αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη και γήπεδο μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο

Παράλληλα, στη θέση του «Απόστολος Νικολαΐδης», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα δημιουργηθεί πάρκο, με πεζοδρομήσεις, όταν και εφόσον παραδοθούν στον Παναθηναϊκό τα «κλειδιά» των νέων υποδομών ποδοσφαίρου και του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό.

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», τα νέα σχέδια θα πατούν στο αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που είχε υπογραφεί το 2012 προσαρμοσμένο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, οπότε εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια.

Σύμφωνα με το ΠΔ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, πέρα από το πάρκο που θα υλοποιηθεί, με παράλληλη υπογειοποίηση και τμήματος της λεωφόρου θα κατασκευαστεί και υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Από τα βασικότερα στοιχεία των περιβαλλοντικών βελτιώσεων που συνοδεύουν τη Διπλή Ανάπλαση είναι η δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου. Οπότε κατά τη φάση κατασκευής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα το ζήτημα της βλάστησης με παράλληλη ελαχιστοποίηση των αναγκών άρδευσης.

Οταν ολοκληρωθεί το project της Διπλής Ανάπλασης, υπάρχουν σκέψεις για αποπεράτωση και του ημιτελούς εμπορικού κέντρου Βωβού. Για την αξιοποίησή του έχει συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία συμμετέχουν οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines.

Οσο για την αποκατάσταση των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία θα έρθουν να «κουμπώσουν» με το έργο της Διπλής Ανάπλασης, η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί εξορθολογισμό του προϋπολογισμού του έργου. Το απαιτούμενο κονδύλι είχε υπολογιστεί αρχικά στα 46 εκατ. ευρώ και εκτός από την αποκατάσταση των πολυκατοικιών, είχαν περιληφθεί η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, κοινωνικών κατοικιών και ξενώνων για την εξυπηρέτηση των ασθενών του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Πηγή: ypodomes.com