Πειραιάς: Εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Ατύχημα στο λιμάνι του Πειραιά με σύγκρουση πλοίου του πολεμικού ναυτικού με εμπορικό πλοίο. Ειδοποιήθηκε άμεσα Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ρυμουλκά.

Πειραιάς: Εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε στις 07:30 το πρωί της Τρίτης 27/10 με εμπορικό πλοίο λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, το φορτηγό πλοίο "Maersk Launceston" με σημαία Πορτογαλίας, το οποίο μεταφέρει κοντέινερ, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ».

Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό στο σημείο.

Το «Καλλιστώ» έχει πάρει κλίση και βυθίζεται. Φέρει σοβαρές καταστροφές στην πρύμνη, η οποία φαίνεται να «κόπηκε» κατά τη σφοδρή σύγκρουση.

Στο πολεμικό σκάφος επέβαιναν 27 άτομα. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα.

Η επιχείρηση περισυλλογής τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί, με όλα τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου να μεταφέρονται στη στεριά με δύο σκάφη του Λιμενικού. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής, άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το εμπορικό ενώ έβγαινε από εγκαταστάσεις της Cosco με ταχύτητα 6,6 ναυτικών κόμβων «χτύπησε» στην πρύμνη το πλοίο του Πολεμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Το Maersk Launceston

Tο φορτηγό πλοίο
Tο φορτηγό πλοίο "Maersk Launceston" MARINETRAFFIC.COM

Το «Καλλιστώ»

Πειραιάς: Εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού
HELLENICNAVY.GR

Το «Καλλιστώ» αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν από τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη από το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ. Σ. ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ. Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Πηγή: News247.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας