Φαληρικός Όρμος: Στην τελική ευθεία η ανάπλαση - Ο κόμβος στον Φλοίσβο, το τραμ, τα αντιπλημμυρικά

Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου καθώς έχουν ξεκινήσει έργα που δεν είχαν προβλεφθεί στις μελέτες - Ο κόμβος που θα οδηγεί στην περιοχή του Φλοίσβου, η μεταφορά των γραμμών Τραμ και η αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών.

Φαληρικός Όρμος: Στην τελική ευθεία η ανάπλαση - Ο κόμβος στον Φλοίσβο, το τραμ, τα αντιπλημμυρικά

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα έχουν πλέον επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των μεγάλων τεχνικών, όπως ο κόμβος που θα οδηγεί στην περιοχή του Φλοίσβου, στην ολοκλήρωση της μεταφοράς των γραμμών Τραμ και στην αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών.

Μετά την συμβασιοποίηση της 3ης συμπληρωματικής σύμβασης, έχουν ξεκινήσει έργα που δεν είχαν προβλεφθεί στις μελέτες αλλά είναι απαραίτητα στο έργο. Αυτά έχουν να κάνουν με τεχνικά έργα και Η/Μ, για την κατασκευή του κέντρου κυκλοφορίας κ.α.

Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό η ολοκλήρωση του έργου μεταφέρθηκε από τις 31 Ιανουαρίου στις 30 Μαΐου 2021. Η μεταφορά της ημερομηνίας περαίωσης αποδίδεται κυρίως στην περίοδο του lockdown όταν εργοτάξια και προμήθειες είχαν πρακτικά παγώσει. Σύμφωνα με πηγές με γνώση στο θέμα, από την συνολική εγκεκριμένη δαπάνη των 109,56 εκατ.ευρώ για το έργο έχουν υπογραφεί πιστοποιήσεις συνολικού ύψους 77 εκατ.ευρώ, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 70% του έργου.

Τα έργα του Τραμ

Στα περίφημα έργα μετατόπισης της γραμμής Τραμ τα οποία ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, η τελευταία εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν τα έργα (μαζί και οι σταθμοί, η ηλεκτροκίνηση κ.λπ). Στις 15 του ίδιου μήνα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και προφανώς τα δοκιμαστικά δρομολόγια και στις 30 Νοεμβρίου προβλέπεται η παράδοση του τμήματος της γραμμής στη ΣΤΑΣΥ για να επαναλειτουργήσει.

Εφόσον ισχύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον πιθανό να δούμε να λειτουργεί μέχρι το τέλος του έτους και η επέκταση του Τραμ μέχρι τον Πειραιά που σήμερα είναι “εγκλωβισμένη” λόγω των έργων στο Φάληρο καθώς είναι ολοκληρωμένη κατασκευαστικά.

Ξεκινά ο σχεδιασμός και για τη Β`φάση

Τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου που ολοκληρώνονται, αφορούν την πρώτη φάση του συνολικού σχεδιασμού. Με αυτά, που εν πολλοίς είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και ο οδικός ανασχεδιασμός της περιοχής, θα έχει δημιουργηθεί το έδαφος για τα έργα Β`φάσης.

Αυτά, αφορούν τη δημιουργία ενός παράκτιου πάρκου έκτασης 240 στρεμμάτων το οποίο θα διαθέτει και υπόγεια πάρκινγκ. Το πάρκο θα συνδέεται τόσο με την περιοχή του Φλοίσβου, όσο και με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η ανάθεση σε Τεχνικό Σύμβουλο της ωρίμανσης του έργου.

Αντικείμενο του Συμβούλου θα είναι η αναζήτηση εργαλείων για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης αναφορικά με τη χρηματοδότηση όπου θα εξεταστούν όλα τα πιθανά κανάλια με κυριότερες πηγές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ.

Η εκτίμηση είναι πως σε περίοδο τριών ετών, το έργο εκτιμώμενου κόστους 90 εκατ.ευρώ, θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, κληρονομώντας στην περιοχή ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή.

Πηγή: ypodomes.com