Η Ελλάδα ζητά αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Η Ελλάδα ζητά αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

Το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας βάζει στο τραπέζι πλέον η Αθήνα, ως ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία, αλλά και σε κράτη-μέλη που επωφελούνται από το επικερδές σημερινό σύστημα εισαγωγών-εξαγωγών προς την αχανή τουρκική αγορά.

Μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία εισάγουν φθηνά προϊόντα (δεν είναι τυχαίο ότι ευρωπαϊκά εργοστάσια μετακομίζουν στην Τουρκία, όπου για παράδειγμα πλέον παράγεται μεγάλο ποσοστό ενδυμάτων) και εξάγουν σε μία αγορά 80 εκ κατοίκων.

Σύμφωνα με τη Eurostat τη δεκαετία 2009-2010, η Τουρκία επωφελήθηκε κατά 750 δισ ευρώ χάρη στη συμφωνία αυτή εξαγωγής τουρκικών προϊόντων -χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς- στην ΕΕ, από την οποία εισάγει με τη σειρά της.

Σημειωτέον ότι ο Ούγγρος Βάρελι, κατά την ακρόαση του πέρυσι το Νοέμβριο από την Ευρωβουλή εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, είχε προτείνει να υποβαθμισθεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, από χώρα υποψήφια για ένταξη σε στρατηγικό εταίρο, στο μοντέλο συμφωνιών της Ένωσης με χώρες όπως η Ουκρανία.

Το μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών

Η κίνηση αυτής της Αθήνας εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης με σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να καταγγείλουν τις προκλήσεις της Τουρκίας σε εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έτσι να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει στο τραπέζι και ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο δεν συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία αναμενόμενα αντέδρασαν, σύμφωνα με την Αθήνα όμως αποτελεί πλέον ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της ΕΕ όταν το Δεκέμβριο έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται επίσης την υποχρέωση των εταίρων να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία στη χώρα μας.

Ειδικότερα με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης, που αναφέρει ότι: «Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη οφείλουν να του παράσχουν κάθε βοήθεια και συνδρομή σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.»

Δηλαδή η Αθήνα όχι μόνο καλεί τους εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία (καρφί που αφορά ιδίως την Ισπανία και τη Γερμανία), αλλά υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, θα ζητήσει αμυντική συνδρομή.

Καθώς δε το άρθρο 42.7 αναφέρει επίσης ότι: «Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν, εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, όσον αφορά στα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της», η επίκληση του καθόλου δεν αποκλείει και την εμπλοκή της Συμμαχίας, τουναντίον.

Εξάλλου με επιστολή που θα στείλει στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο ο Νίκος Δένδιας θα τονίζει ότι η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας θα καταγγείλει η ελληνική πλευρά και στον ΟΗΕ, ενώ θα προβάλλει επίσης διεθνώς και την επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή η πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για το χάρτη και όχι μόνο.

Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου επιτείνει και η σύγχυση που σκοπίμως δημιουργεί η Τουρκία με την ανακοίνωση επέκτασης της περιοχής της έρευνας και διάσωσης. Για αυτό και παρόλο που οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες δεν αφορούν μόνο στον παράνομο χάρτη, η Αθήνα προχωρά σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), αλλά και σε άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Πηγή: news247.gr