Μετρό - Γραμμή 4: Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom μειοδότησε για το «χρυσό» συμβόλαιο

Η έκπτωση που προσέφερε η κοινοπραξία, ΑΒΑΞ ΑΕ- Ghella- Alstom, έναντι της αντιπάλου της κοινοπραξίας, ΑΚΤΩΡ- Ansaldo- Hitachi, για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, αυτό της Γραμμής 4 του Μετρό.

Μετρό - Γραμμή 4: Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom μειοδότησε για το «χρυσό» συμβόλαιο

Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ- Ghella- Alstom έδωσε τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά για τη γραμμή 4 του Μετρό και, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα είναι και ο ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ προσέφερε έκπτωση 12,19%, έναντι 10,57% της αντιπάλου της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- Ansaldo- Hitachi. Η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ κατέθεσε προσφορά ύψους 1.158.600.000 ευρώ έναντι 1.180.000.000 της αντιπάλους της, δηλαδή η διαφορά των δύο ήταν μόλις 22 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.510.000.000 ευρώ.

Μετρό - Γραμμές 5, 6, 7: Οι γραμμές Μελίσσια-Πέραμα και Λ. Αθηνών-Κέντρο-Αλιμος - Ο σταθμός Καμίνια

Με δεδομένο ότι κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ είχε συγκεντρώσει και οριακά υψηλότερη βαθμολογία στις τεχνική της προσφορά (88 έναντι 85,71 της αντιπάλου της), θεωρείται δεδομένο ότι είναι η επικρατέστερη για να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Το ερώτημα είναι βέβαια αν η κοινοπραξία από την ΑΚΤΩΡ προσβάλλει δικαστικώς το αποτέλεσμα και πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό.

Μετρό: Μέσα στον υπό κατασκευή σταθμό Μανιάτικα της Γραμμής 3 - Δείτε το βίντεο

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή 4 (Άλσος Βεϊκου- Γουδί) έχει μήκος 12,8 χλμ και περιλαμβάνει 15 σταθμούς. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2017 και η περίοδος κατασκευής είναι 8 έτη.

Πηγή: kathimerini.gr