Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στο Βέλγιο λόγω κορονοϊού

Για ένα μήνα θα μείνουν κλειστά μπαρ και εστιατόρια σε όλη την επικράτεια του Βελγίου, ενώ θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως και τις 5 τα ξημερώματα

Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στο Βέλγιο λόγω κορονοϊού

Απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα αποφάσισε η συμβουλευτική επιτροπή του Βελγίου για τον κορονοϊό.

Τα μέτρα ελήφθησαν σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την πανδημία η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με το ινστιτούτο Σιενσάνο.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από τη Δευτέρα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο υπουργός Κινητικότητας Ζορζ Ζιλκινέ στο τέλος της κυβερνητικής συνεδρίασης για την κρίση.

Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται με τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

«Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου.

Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται» επεσήμανε ο Ντε Κρο ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελγική κυβέρνηση και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την Δευτέρα. Συγκεκριμένα:

Περιορίζεται στο 1 άτομο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει στενή επαφή.
Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 άτομα (πάντα τα ίδια άτομα) για δύο εβδομάδες
Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε έως 4 άτομα
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται
Οι υπόλοιπες υπαίθριες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν
Η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας
Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα κλείσουν για ένα μήνα
Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται από τις 8 μ.μ. για ένα μήνα
Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.